© Shutterstock

Nieuw wetsvoorstel: drie dagen vakantie bij pijnlijke regels

Het Italiaanse parlement neemt een nieuw wetsvoorstel onder de loep dat het leven van miljoenen vrouwen kan veranderen. De tekst stelt voor om een “menstruele vakantie” in te voeren voor vrouwen die erg pijnen moeten doorstaan tijdens hun menstruatieperiode.

jfs

Terwijl in heel wat Europese landen het nog steeds taboe is om nog maar het woord menstruatie te laten vallen, staan ze in Italië al een stuk verder. Enkele politici stellen er voor om drie betaalde vakantiedagen in te voeren per maand voor vrouwen die last hebben van ernstige menstruatiepijnen. Over enkele maanden zetten de parlementsleden mogelijk al het licht op groen.

Dysmenorroe

Zware krampen, ernstige hoofdpijn, veel bloedverlies,... In Italië heeft tussen de 60 en 90% van de vrouwen last van zogeheten dysmenorroe, aldus het vrouwenblad ‘Marie Claire’. Alleen vrouwen die hier last van hebben en dat laten vaststellen door een arts, hebben straks mogelijk recht op de vakantiedagen. In het wetsvoorstel staat ook te lezen dat een arts elk jaar opnieuw moet nagaan of de dame in kwestie nog lijdt onder dysmenorroe.

Kritiek

Het voorstel wordt dan misschien door velen geprezen, het oogst ook heel wat kritiek. “Werkgevers kunnen in de verleiding komen om eerder mannen dan vrouwen aan te nemen, wanneer er sprake is van gelijke kwalificaties en vaardigheden”, luidt het in een kritische beschouwing in het vrouwenblad ‘Donna Moderna’. Ook bestaat er vrees dat de productiviteit een stuk zal afglijden. Volgens zakenkrant ‘Corriere dell’Economia’ bedraagt vandaag het ziekteverzuim door menstruatiepijn zo’n 5 à 15 procent.

NIET TE MISSEN