© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

© Jan Vorsselmans

1/11

Aftrap toeristisch seizoen provincie Antwerpen

Tornado 1967 wordt na vijftig herdacht met tal van activiteiten

Het toeristische seizoen in de provincie Antwerpen werd in gang geschoten in Malle. De gemeente herdenkt het hele jaar lang de tornado, die in 1967 de helft van Oostmalle verwoestte.

Afgevaardigden van alle toeristische diensten uit de hele provincie kwamen naar Malle om er kennis te maken met de toeristische troeven die deze Kempense gemeente te bieden heeft. De bekendste zijn de trappistenabdij en de Scherpenbergmolen in Westmalle, en het Kasteel de Renesse en de Sint-Laurentiustoren in Oostmalle.

Vooral deze laatste, ook Tornadotoren genaamd, werd in de kijker geplaatst. Deze toren geldt nog steeds als de stille getuige van de tornado die vijftig jaar geleden over Oostmalle raasde en de kerk volledig verwoestte. Alleen de toren werd heropgebouwd. Ernaast verscheen een modern gebedshuis. De tornadotoren is op aanvraag te bezoeken onder leiding van een gids. Je kunt er nog tot 30 juni op de tweede verdieping foto’s en filmbeelden bekijken waarbij je de tornado als het ware opnieuw beleeft.

Aan de hand van een brochure kun je een tornadowandeling van 6,5 kilometer maken. Onderweg kom je op verscheidene plaatsen foto’s tegen die een beeld geven van de geleden schade op die plekken.

Burgemeester Harry Hendrickx en schepen van Toerisme Dries Van Dyck (beiden DBM) beklemtoonden het belang van zo’n herdenking voor de volgende generaties. Bovendien ontstond ten tijde van de ramp een nooit eerder geziene vorm van solidariteit en hulpvaardigheid onder de bewoners.

“Toen de tornado op 25 juni 1967 losbarstte, was ik 17 jaar. De dag ervoor had ik mijn diploma secundair onderwijs behaald. Mijn vader was terminaal ziek en lag in bed toen hij het dak plots over zich heen kreeg. We hebben hem met man en macht bevrijd en daarna heeft hij nog enkele maanden geleefd”, getuigt de burgemeester.

De herdenking van de tornado vindt plaats op zondag 25 juni met en heus dorpsfeest. De Heemkundige Kring van Malle zal een deel van het jaarboek van 2017 wijden aan de ramp. De Oostmalse schrijfster Linda Van Mieghem legt intussen de laatste hand aan een fictief jeugdverhaal: ‘De dag dat wind de vijand werd’.

Info over alle tornado-activiteiten op www.toerisme-malle.beMeer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio