© Schietinactie.be

Dit illegaal jachtgebied wordt officieel jachtvrij gemaakt

De campagne ‘Schiet in actie’ heeft 231 hectare illegaal ingekleurd jachtgebied officieel jachtvrij gemaakt. Dat komt neer op zowat 346 voetbalvelden die als jachtgebied zijn opgedoekt, zo meldt Vogelbescherming Vlaanderen maandag. Absolute koplopers zijn de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen met respectievelijk 76 ha en 73 ha geschrapte percelen.

In juni 2015 lanceerde Vogelbescherming Vlaanderen de campagne ‘Schiet in actie’ om de jachtplannen in Vlaanderen transparanter te maken, en vooral om waarheidsgetrouwe en correcte jachtplannen te bekomen. 757 deelnemers schoten in actie en de milieuorganisatie liet in totaal 867 percelen controleren door de bevoegde arrondissementscommissarissen. “Maar liefst 79 pct van dat aantal (686 percelen) bleek zonder medeweten en dus zonder toestemming van de eigenaars van die percelen in een jachtplan opgenomen. In totaal werd op die manier 231 ha illegaal ingekleurd terrein officieel jachtvrij”, laat Vogelbescherming Vlaanderen weten.

Op dit kaartje vind je terug waar jachtplannen momenteel ter discussie staan.

Koplopers zijn de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen met respectievelijk 76 ha en 73 ha geschrapte percelen. Het Antwerpse arrondissementscommissariaat kleurde 189 van de 262 percelen uit (72 pct). In Oost-Vlaanderen ging het zelfs om 247 van de 262 percelen (94 pct). In Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant werden respectievelijk 41 ha, 26 ha en 15 ha jachtterrein geschrapt.

Vogelbescherming Vlaanderen vermoedde al langer dat heel wat jagers buiten de lijntjes kleuren bij het jaarlijks indienen van hun jachtplan. “Ze moeten immers maar liefst 40 hectare aaneengesloten terrein bijeensprokkelen om met het geweer te mogen jagen. Dergelijke grote aaneengesloten stukken worden in het dichtbevolkte Vlaanderen met de dag schaarser.” Vogelbescherming Vlaanderen wil in de eerste plaats zo veel mogelijk burgers sensibiliseren over deze problematiek en wil hen aanzetten om hun percelen te laten nakijken en - indien nodig - uit de illegaal ingekleurde jachtplannen te laten schrappen, luidt het.

Vastgoed

Jobs in de regio