© rr

“Minister Homans zal met stevig dossier moeten komen om diversiteitsambtenaar te ontslaan”

“De minister zal met een stevig dossier moeten komen om dit ontslag te verantwoorden”, zo zegt Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen) in een reactie op het geplande ontslag van Vlaams diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva. Als de kritische houding van de ambtenaar de doorslag heeft gegeven, kan dit voor oppositiepartij Groen niet door de beugel.

Vlaams minister voor Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) wil diversiteitsambtenaar Alona Lyubayeva ontslaan. Een van de redenen zou zijn dat ze te kritisch is.

Volgens oppositiepartij Groen zal minister Homans “met een stevig dossier moeten komen om dit ontslag te verantwoorden”. Vlaams parlementslid Ingrid Pira: “We kennen het dossier niet dus kunnen we ons niet uitspreken over eventuele professionele tekortkomingen. Maar wat we wel weten, is dat de diversiteitsambtenaar zich regelmatig kritisch opstelt. Als dat de doorslag geeft, zijn we het absoluut niet eens”.

Pira: “Elke ambtenaar heeft spreekrecht en de diversiteitsambtenaar heeft bovendien een onafhankelijke positie. De vraag is dus of dit een politiek ontslag is of niet, en we gaan ervan uit dat de minister een objectieve evaluatie kan voorleggen”.

Het kabinet-Homans wil maandag zelf niet reageren op de zaak.