Betonblokken en droneverbod voor Ronde van Vlaanderen

Foto: Photo News

Betonblokken en droneverbod voor Ronde van Vlaanderen

Print
Ronse -

Op risicopunten in het parcours van de Ronde van Vlaanderen zullen betonblokken en andere obstakels verhinderen dat met voertuigen aanslagen gepleegd kunnen worden. Verder zal het rugzakkenverbod in meer gemeenten van kracht zijn en geldt er een droneverbod in de rand. Dat werd gezegd op een toelichting van het veiligheidsluik voor de 101ste Ronde van Vlaanderen zondag, en de Ronde van Vlaanderen Cyclo zaterdag.

Aan de gemeentebesturen wordt een algemeen rugzakkenverbod voorgesteld, zo staat in het modelbesluit met bijkomende maatregelen voor gemeentebesturen die ook meestal in politiereglementen worden opgenomen. In elk geval is er een rugzakkenverbod in zeventien veiligheidszones verspreid over Oudenaarde, Geraardsbergen, Kluisbergen, Ronse, Aalst, Maarkedal en Wortegem-Petegem. Er wordt een visuele controle via stewards aangekondigd, net als controle van kledij en persoonlijke goederen via bewakingsagenten en indien nodig volgen bestuurlijke fouilles door de politie.

Drones kunnen niet stijgen en landen in de rand van het parcours. “Drones zijn niet zichtbaar voor piloten van de heli’s, ze zitten wel degelijk in elkaars actieradius”, zei Geert Geenens (Federale Diensten van de gouverneur). Ook zei Geenens dat het niet duidelijk is wat de impact is op een massa, als twee drones met elkaar botsen.

Explosievenhonden

Betonblokken en droneverbod voor Ronde van Vlaanderen
Foto: BELGA

Net als de voorgaande jaren zullen er sweepings met explosievenhonden zijn in bepaalde zones. De politie zegt dat er een verhoogde waakzaamheid is op elk kruispunt. Er worden meer dan 600 politiemensen, lokaal en federaal, ingezet en ook nog eens ruim 100 agenten in opleiding van de politieschool.

Maar de 101ste Ronde is en blijft natuurlijk een feest, en steeds meer een feest, want er zijn voor de komende editie een recordaantal van 194 randevenementen aangemeld. De Ronde voor wielertoeristen kreeg dit jaar een vierde lus, van 200 kilometer, en is met 16.000 ingeschreven deelnemers opnieuw uitverkocht.

Pendelbussen

Wie de renners in de Vlaamse Ardennen op een vlotte manier wil aanmoedigen, kan gebruik maken van één van de achttien pendelbussen die vanaf randparkings ingezet worden. Die bussen vervoerden vorig jaar 16.500 mensen. Er zijn ook nieuwe toegangswegen, via de afrittencomplexen in Deinze en Kruishoutem. Er zal ook een extra treinaanbod (en -capaciteit) zijn op de lijn Gent-Ronse.

Politie en parket waarschuwen autobestuurders wel voor snelheids- en alcoholcontroles. Het aantal snelheidsovertredingen vertoont sinds 2014 een dalende trend, maar het percentage blijft hoog, met ruim 16 procent van de ruim 5.300 gecontroleerde voertuigen. Wat het aantal zware ongevallen betreft, was er vorig jaar een keerpunt, na een jarenlange daling. De aanpak van recidivisten werkt, zegt parketmagistraat Eva Branteghem. Er zijn steeds minder bestuurders die meer dan één keer geflitst worden op de dag van de ronde. Er worden opnieuw gerichte alcoholcontroles aangekondigd, want vorig jaar had 8 procent van de gecontroleerde bestuurders een strafbaar alcoholgehalte, terwijl dat in een ‘gewoon’ weekend gemiddeld 2,6 procent is.

.

Nu in het nieuws