Ongeneeslijk zieke Nederlandse aanvaardt geld van inzamelingsactie voor begrafenis niet

Print

De Nederlander Anne Adema is op verzoek van kankerpatiënte Emma Post gestopt met de inzamelingsactie voor haar behandeling. De 30-jarige Post is ongeneeslijk ziek en ligt in de clinch met een stichting die geld inzamelde voor haar uitvaart.

Vanwege haar leverkanker maakt Post geen aanspraak op een uitvaartverzekering. Daarom is voor haar de stichting Last Post opgericht, om geld voor de begrafenis in te zamelen. Dit werd zo’n enorm succes, dat er veel meer geld is binnengebracht. Ze wil het geld ook gebruiken voor een nieuwe behandeling, maar de stichting weigert - en krijgt van de rechter gelijk. Haar verhaal greep Adema zo aan, dat hij zelf een crowdfundingsactie begon. Maar daar stelt Post geen prijs op. “Begrijpelijk, denk ik, omdat het de vorige keer ook al is misgegaan”, zegt haar advocaat.

Het verhaal van leverkankerpatiënt Post raakte Adema, omdat zijn moeder aan borstkanker is overleden. “Daardoor voel ik me bij zoiets eerder betrokken, denk ik.” Impulsief besloot hij tot een oproep om geld in te zamelen. “Ik klap er op Twitter nog wel eens wat uit en ben vrij praktisch ingesteld. Aan veel problemen kun je niets doen, kun je niets veranderen, maar dit is vrij makkelijk te regelen.”

Maar nog voor de actie goed en wel op stoom is gekomen, is-ie alweer voorbij. Adema kreeg een telefoontje van doneeractie.nl, het platform waar de donaties worden ingezameld. “Emma Post nam via de mail contact met ons op”, vertelt Floris van Haaster van doneeractie.nl. “Ze had van Annes actie gehoord en had allerlei bezwaren. Dat haar foto werd gebruikt, dat dit zonder haar medeweten is gestart, of het geld wel echt naar haar zou gaan. Ze had last van stress, veel meegemaakt en wilde zelf een actie beginnen.”

Herhaling

Adema reageert verbouwereerd. “Dit was de eerste dag dat ik vol voor de actie wilde gaan. Ik wilde de media zoeken, een Facebook-pagina aanmaken en met een campagneleider van het CDJA (Adema is bestuurslid van de afdeling Kampen, red.) een plan maken. Dit was juist bedoeld om een herhaling van de vorige inzamelingsactie te voorkomen. Dit geld zou echt voor haar behandeling zijn.”

Advocaat Heleen Broker van Post laat weten dat het niet zo is dat haar cliënt de actie van Adema niet waardeert. “Ze wil niet dat, zoals de vorige keer, iemand anders met haar geld aan de haal gaat.”

Van Haaster van doneeractie.nl zegt het wel te begrijpen, hoewel het zelden voorkomt dat een begunstigde een actie afbreekt. “Daarom viel dit ons rauw op het dak.”

.

Nu in het nieuws