© BELGAIMAGE

Leuvense topdokter knoeide met experimentele kankervaccins

Kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool zou uit het UZ Leuven vertrokken zijn nadat er ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen bleken te zijn bij de klinische studies die hij uitvoerde. Dat kon De Standaard achterhalen. Hij prees experimentele vaccins aan waarvan nog niet vaststond dat deze zouden werken.

dst

Van Gool werd in eigen land bekend door de tv-reeks Topdokters. Vandaag werkt hij in een Duitse privékliniek.

De Standaard kon achterhalen dat de kinderneuro-oncoloog uit Leuven vertrok nadat er ernstige ethische, juridische en wetenschappelijke problemen bleken te zijn bij de klinische studies die hij uitvoerde. Daarin gaf hij kinderen en volwassenen met een levensbedreigende hersentumor experimentele tumorvaccins.

“Valse hoop”

Een onderzoekscommissie met professoren uit Leuven en van andere universiteiten hekelde dat Van Gool zijn experimentele tumorvaccins aanprees bij patiënten terwijl nog helemaal niet vaststond dat ze zouden werken. Op die manier gaf Van Gool zijn patiënten, en bij kinderen hun ouders, valse hoop.

Tot op vandaag is trouwens nog altijd niet bewezen dat de vaccins werken. Er is ook twijfel of alle patiënten (bij kinderen hun ouders) instemden met de experimentele behandeling voor de levensbedreigende hersentumor en ze daarvoor alle nodige objectieve informatie hadden gekregen.