© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

© Sven Van Haezendonck

1/7

650 mensen steunen familie die woning in vlammen zag opgaan

De beste buren van de wereld wonen in ‘den Dries’ in Hombeek (Mechelen). Voor een familie die bij een uitslaande brand haar woning verloor, organiseerden ze zaterdag een zelden geziene benefietactie. Zo’n 650 mensen kwamen eten om de slachtoffers te steunen.

Het nieuwe jaar was nog maar net gestart toen op zondag 22 januari brand uitbrak in de hoeve van William Vander Bracht (62) en Annemie Mathieu (61) in Hultendries. Ze wonen er samen met hun dochter Lies, schoonzoon Nik Vermeylen en hun kleinkindje Bram.

Hun woning ging in een mum van tijd volledig in vlammen op. “Enkel de dragende muren bleven overeind. Er schiet niet veel over. Op dat moment was onze enige bezorgdheid dat er niemand gewond was geraakt. Op een of andere manier geraken we de rest wel te boven. Materiële schade is te herstellen”, zegt William.

De buurt bleef niet bij de pakken zitten en schoot meteen in actie. Er kwam een fenomenale benefietactie op gang. De apotheose daarvan was het eetfestijn ‘Komen eten’ afgelopen zaterdag in Het Swaentje in de Boomkensstraat. Een veertigtal vrijwilligers werkten enthousiast mee om er een succes van te maken. “Zo’n 650 mensen zijn komen eten. Niet alleen uit Hombeek, maar uit heel Vlaanderen. Buren hebben familie of vrienden uitgenodigd. Zelfs de brandweermannen uit Duffel die de brand mee blusten, reserveerden een tafel”, vertelt Swa Verhoeven, een van de organisatoren.

"Als ik dit allemaal zie, smelt ik"

De golf van medeleven doet de familie Vander Bracht zichtbaar deugd. “Als ik dit allemaal zie, dan smelt ik. Ik weet niet hoe we al die mensen ooit moet bedanken. De opvang die wij genoten hebben van buren en vrienden is niet te beschrijven. Wij hebben op geen enkel moment de kans gehad om ons verlaten te voelen. Iedereen stond vanaf minuut één voor ons klaar”, reageert William.

“We zijn zo verwend qua steun, hulp, liefde en warmte dat wij ons op het materiële na geen slachtoffer meer voelen. We zijn gelukzakken eigenlijk. Dit is zo’n mooi verhaal van solidariteit. We zijn verwonderd en dankbaar, enorm dankbaar”, zegt Annemie.

Over een jaar hoopt de familie opnieuw te kunnen intrekken in haar huis.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio