© Archief

Ruim 500 Vlaamse sporthallen moeten dringend opgelapt worden

Liefst 539 sporthallen, zwembaden en andere sportinfrastructuren in Vlaanderen zijn in zo’n slechte staat dat ze moeten worden gesloten of dringend worden opgelapt. Maar daarvoor is amper geld.

tlb

Negen op de tien gemeenten zeggen geen geld te hebben om iets te doen aan de slechte staat van hun sportinfrastructuur. En Vlaanderen houdt de subsidiekraan dicht voor lokale sport­hallen. “Voor veel gemeenten stelt zich een serieus probleem”, zegt professor Sportbeleid Jeroen Scheerder van de KU Leuven.

“Slijtage en veroudering zijn bijna altijd de oorzaak. De meeste sporthallen zijn in de jaren zeventig gebouwd, en die ouderdom laat zich nu volop voelen. Ook de verwarming en verlichting kosten de gemeenten vaak handenvol geld, omdat ze niet zijn aangepast aan de huidige normen.”

Spanningsveld

Scheerder analyseerde samen met het onderzoeksbureau WES Research & Strategy de resultaten van de bevraging om zo adviezen te kunnen geven aan minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Ze geven tips over hoe de sportinfrastructuur in de toekomst moet worden aangepakt.

“We zitten met een groot spanningsveld”, zegt Pascal Steeland, senior consultant van WES. “Want de gemeenten geven aan dat hun sportzalen en zwembaden verouderd zijn, maar tegelijk zeggen ­negen op de tien dat ze geen geld hebben voor nieuwe infrastructuur. En dan kijken veel gemeenten naar Vlaanderen om bij te passen.”

Maar dat gaat niet meer, zegt ­minister Muyters. “De middelen zijn ­beperkt. Wij leggen de nadruk op trainingsinfrastructuur voor topsporters en zogenaamde boven­lokale projecten: grotere, regionale zwembaden, atletiekcomplexen, wielerpistes. Niet de gewone sporthal die je in elk dorp vindt.”