© Photo News

De Croo roept op tot wapenembargo tegen Saudi-Arabië

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) wil niet dat er nog Belgische wapens uitgevoerd worden naar Saudi-Arabië. Dat land voert volgens hem een “gruwelijke oorlog” in Jemen, een van de landen die getroffen zijn door hongersnood. “Je kan niet tegelijk mensenlevens proberen te redden en wapens leveren”, zegt hij in “De Zevende Dag”.

Vrijdag maakte De Croo bekend dat de federale regering elke euro verdubbelt die wordt ingezameld voor Hongersnood 12-12. Een van de getroffen landen waar fondsen voor worden ingezameld is Jemen, waar een burgeroorlog aan de gang is. Dat een van de hoofdrolspelers in het conflict, Saudi-Arabië, oorlog voert met Belgische wapens stoot De Croo tegen de borst.

Langs de ene kant er alles aan doen om in Jemen mensenlevens te redden en langs de andere kant wapens leveren, is volgens De Croo “dweilen met de kraan open”. “We proberen mensenlevens te redden, maar die worden voor een deel in gevaar gebracht door de wapens die we zelf uitvoeren”, aldus De Croo.

60 procent van de wapenexport uit Wallonië

Volgens hem gaat meer dan 60 procent van de wapenexport uit Wallonië naar Saoedi-Arabië. “Van twee dingen één. Je kan niet langs de ene kant wapens blijven verkopen die daar mensen aan flarden schieten en langs de andere kant als federale regering er alles aan doen om mensenlevens te redden”.

Wallonië is zelf bevoegd voor haar wapenhandel. De Croo kan dus de export dus niet zelf stoppen. “Ik kan alleen maar bij hen pleiten om die waanzin stil te leggen. Een oplossing zou zijn een wapenembargo in te stellen om humanitaire redenen”, aldus De Croo, die zegt dat hij voor zijn pleidooi ook de steun heeft van premier Charles Michel.

In Vlaanderen is er ook al langer discussie over een eventueel embargo tegen Saudi-Arabië. Het officiële standpunt nu is dat aanvragen geval per geval worden bekeken, maar dat het antwoord voor de Saudi’s in principe neen is. “Geval per geval bekijken is een goede zaak, maar als je situaties als deze ziet, kan je toch niet blijven dweilen met de kraan open”, aldus De Croo.

MEER OVER Jemen