© EPA

WK 2018

Malaise bij Nederland blijft duren, Frankrijk met hakken over de sloot

Nederland slaagt er voorlopig niet in op het goede spoor te komen. Oranje ging in Bulgarije met 2-0 de boot in. Met een zeven op vijftien is het zo zwak gestart in zijn kwalificatie campagne. In diezelfde groep had Frankrijk veel moeite. In groep H, de poule van de Rode Duivels, heeft Bosnië zaterdagavond op de vijfde speeldag van de kwalificaties voor het WK van 2018 in Rusland geen fout gemaakt tegen dwergstaat Gibraltar. Zonder door te duwen werd het 5-0 in Zenica. In oktober wonnen de Rode Duivels ook al met 0-6 van Gibraltar. In groep B wonnen Portugal en Zwitserland hun partij.

GROEP H. Bosnië verpulvert Gibraltar

De Bosniërs, met Edin Cocalic (KV Mechelen) en Ervin Zukanovic (onder meer ex-AA Gent) centraal in de verdediging, stonden aan de pauze op een 2-0 voorsprong tegen Gibraltar. Hertha Berlijn-spits Vedad Ibisevic zorgde voor beide goals (4. en 43.). Gibraltar kon de Bosnische doelman Asmir Begovic, ooit een seizoen bij La Louvière, nooit bedreigen en na de pauze dikten Vrsajevic (52.), Visca (56.) en Bicakcic (90.+4) de score nog aan tot 5-0.

In de andere wedstrijd in groep H kwamen Cyprus en Estland niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Bij Cyprus stond Konstantinos Laifis (Standard) in de basis.

Bosnië komt door zijn zege voorlopig op gelijke hoogte met Griekenland. Beide landen tellen tien punten, twee minder dan de Rode Duivels. Voor Cyprus (4), Estland (4) en Gibraltar (0) wordt het WK halen een onhaalbare opdracht.

GROEP A. Zweden profiteert van blunders, Nederland onderuit

Nederland blijft op de sukkel. Ook in en tegen Bulgarije liep het mis. Al na vijf minuten liep het mis,

. Nog voor halfweg de eerste helft zag het er al helemaal hopeloos uit, toen diezelfde Devlas alweer toesloeg. Nederland was van slag en kon in de resterende 70 minuten geen vuist maken. Het ging zo pijnlijk onderuit.

Zweden toonde zich ruimschoots de betere van Wit-Rusland (4-0). Forsberg (19.) opende de score vanop de stip, waarna de Zweden na de pauze via opnieuw Forsberg (49.) en Berg (57.) de score verder opdreven. Bij beide goals ging de Wit-Russische goalie pijnlijk in de fout. Anderlecht-huurling Isaac Thelin (78.) stond nauwelijks vier minuten op het veld toen hij de 4-0 eindstand vastlegde. Zweden springt voorlopig naar de leiding in de groep.

Frankrijk kende veel moeite met het kleine Luxemburg. Pas op het halfuur kon Olivier Giroud de score openen, maar lang duurde het feest niet. Luxemburg versierde een strafschop, Lierse-spits Aurelien Joachim liet Lloris kansloos. Maar Frankrijk herstelde zich snel en ook Griezmann knalde raak vanop elf meter. Verder uitlopen lukte echter lang niet

GROEP B. Eerste punt sinds 2005 voor Andorra

Portugal heeft Hongarije zonder al te veel moeite opzij gezet. De bezoekers konden een halfuur standhouden, maar dan was de veer gebroken. Silva opende de score, Ronaldo kon snel verdubbelen. Iets na het uur toonde de Portugese aanvoerder nog even zijn uitstekende traptechniek. Hij borstelde een verre vrije trap in de verste hoek, zijn 70e doelpunt in 136 interlands. Portugal blijft zo tweede, op drie punten van Zwitserland.

Leider Zwitserland won, zoals verwacht, van Letland (1-0). Drmic (66.) kopte, nauwelijks een minuut na zijn invalbeurt, de thuisploeg naar de drie punten.

De Faroër Eilanden slaagden er verrassend genoeg niet in te winnen bij Andorra (0-0). Voor Andorra is dit het eerste punt in een kwalificatiewedstrijd sinds september 2005. De Zwitsers behouden de leiding, met het maximum van de punten.