© Dirk Van de Velde

“Mortsels oorlogssymbool mag niet tegen de vlakte”

Wordt de Sint-Lutgardisschool – het Mortsels oorlogssymbool bij uitstek – samen met de gevel volledig of gedeeltelijk afgebroken? De vraag alleen al leidt tot bijzonder grote verontwaardiging. De stad laat naar aanleiding van de verdere ontwikkeling van het parkgebied Oude God beide pistes onderzoeken.

seppe slaets

Komende dinsdag passeert het dossier op de gemeenteraad. Toch waaide er al behoorlijk wat stof op tijdens de afgelopen commissie. Het stadsbestuur trekt namelijk de markt op om te onderzoeken wat er mogelijk en haalbaar is qua ontwerpen voor de verdere invulling van Oude God. Meer specifiek betreft het de ontwikkeling van het zogeheten Stadsterras, dat nieuwe bebouwing omvat in de rand van het parkgebied.

Platgebombardeerd

Een onderdeel daarvan is de huidige Sint-Lutgardisschool aan de Mechelsesteenweg. De school werd in april 1943 grotendeels platgebombardeerd door de geallieerden. Daar kwamen heel wat kinderen en leerkrachten bij om het leven. “We vragen dat geïnteresseerde ontwikkelaars twee pistes bekijken: mét behoud van de gevel of een volledige nieuwbouw waarin fundamentele elementen bewaard blijven”, schetst burgemeester Erik Broeckx (N-VA) de bijhorende selectiecriteria. “Als stadsbestuur kennen we als geen ander de historische en emotionele waarde van de Sint-Lutgardisschool. We willen dus zeer voorzichtig omspringen met de symbolische betekenis.”

“Een afbraak zou ontzettend jammer zijn”, stelt Bruno Gastmans, voorzitter van de Heemkundige Kring van Mortsel die vandaag met z’n lokalen in de kelder van de Sint-Lutgardisschool huist. “We vinden zelfs dat het een beschermd monument moet worden.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio