Had man (39) die over Meir scheurde terroristische motieven? “Sinds twee jaar is hij op de dool”

Foto: rr, Joris Herregods

Had man (39) die over Meir scheurde terroristische motieven? “Sinds twee jaar is hij op de dool”

Print

Is de 39-jarige Mohamed R., de man die gisteren met zijn wagen vol wapens over de Meir scheurde, een terrorist of gewoon een dronken desperado die op de dool was? Volgens het federale parket zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat de man terroristische motieven had.

De gebeurtenissen van donderdag hadden nochtans alle elementen van een verijdelde aanslag. Naarmate er meer bekend werd over verdachte Mohamed R. begonnen de speurders hoe langer hoe meer te betwijfelen of de verdachte echt van plan was om een aanslag te plegen.

De man is bij de politie in Frankrijk bekend voor criminele feiten, maar hij staat niet bekend als geradicaliseerd. Bronnen binnen het politieapparaat stellen dat er op dit moment geen concrete elementen zijn die wijzen op een islamitisch geïnspireerde aanslag zoals eergisteren in Londen.

Opgepakt in Antwerpen

Mohamed R. blijkt al een tijdje in Nederland en België rond te hangen. Zo werd hij woensdagnacht door de Antwerpse politie opgepakt bij een identiteitscontrole. “In de loop van de nacht kwam er een melding binnen dat er een Franse vrouw was aangevallen en bloedde aan haar hoofd”, klinkt het.

“Toen de politie ter plaatse kwam, bleek ze in het gezelschap te zijn van verdachte Mohamed R. Ze verklaarde aan de agenten dat een onbekende had geprobeerd om haar handtas te stelen. De dader zou haar een kopstoot hebben gegeven. Ze ontkende nadrukkelijk dat haar vriend Mohamed R. haar had geslagen. De agenten hebben dan naar zijn identiteitspapieren gevraagd, maar hij kon alleen een Tunesisch document voorleggen. Hij is vervolgens meegenomen naar het cellencomplex van de Noorderlaan. Daar heeft men foto’s genomen en vingerafdrukken gemaakt. Na contactname met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) werd hij vrijgelaten met het bevel om het Belgische grondgebied te verlaten.”

Opgepakt in Rotterdam

Verdachte Mohamed R. blijkt een week eerder ook al in Rotterdam te zijn opgepakt voor kleinere feiten. Ook de Nederlanders stuurden hem wandelen met een bevel om het land te verlaten.

Een vriend van Mohamed R. zegt dat hij “geen terrorist” is. “Hij is depressief sinds hij zijn werk verloor en sindsdien drinkt hij er stevig op los. Drie weken geleden vertelde hij me dat hij op vakantie zou vertrekken naar België. Dat was het laatste wat ik van hem gehoord heb.”

“Mohamed werkte vroeger in de bouw. Hij was een harde werker. Maar twee jaar geleden had hij een werkongeval waardoor zijn hand deels verlamd is. Hij verloor zijn werk en sindsdien is hij op de dool.”

“Mohamed kent niks van politiek of IS of terrorisme. Hij heeft daar niks mee te maken. Nooit heb ik hem betrapt op extreme praat. Zelfs niet als hij gedronken had. Kan u dat alstublieft in uw krant zetten? Ik wil dat mijn vriend niet als een terrorist omschreven wordt, Dat zou niet correct zijn”, zegt zijn kameraad nog.

MEEST RECENT