Gemeentearbeider maakt vlinderboom voor ‘vervlogen kinderzieltjes’

Luc Smets bij de pas onthulde vlinderboom in het kinderpark van de gemeentelijke begraafplaats. Foto: JAn auman

Gemeentearbeider maakt vlinderboom voor ‘vervlogen kinderzieltjes’

Print
Wijnegem -

Luc Smets heeft als gemeentearbeider al heel wat smeedijzeren poorten en andere sierobjecten gemaakt. Maar een vlinderboom in cortenstaal creëerde hij nooit eerder. Het monument is nu te bewonderen op de begraafplaats, al staat de boom er wel met een droevige reden.

“Zoals in elke gemeente had ook onze begraafplaats al een afgezonderd gedeelte voor gestorven kinderen”, zegt burgemeester Ivo Wynants (N-VA). “Maar een herdenkingsplek voor baby’tjes die levenloos geboren worden of minder dan twaalf weken leven en voor wie geen grafje wordt gemaakt, was er nog niet. Ons N-VA-gemeenteraadslid Lieve Kelders kwam met het voorstel om ook de Wijnegemse ouders die dat verschrikkelijke leed moeten dragen, een symbool te geven.”

Die serene herdenkingsplek is er nu in de vorm van een mooie vlinderboom. Hij werd ‘geplant’ in het kinderpark, op een rustige plek helemaal achteraan de begraafplaats. Naar iemand om hiervan een mooi monumentje van te maken, moest het schepencollege niet lang zoeken. Ze hebben daar bij de dienst werken van de gemeente immers Luc Smets in de rangen, een handig metaalarbeider, maar ook een gewaardeerd beeldend kunstenaar met atelier in Schilde.

“Ik vond inspiratie voor de Vlinderboom in een oude kastanje in mijn eigen tuin. Vooral de takken van mijn versie in cortenstaal doen eraan denken. Het materiaal ziet er roestig uit, maar in feite vormt die laag een bescherming waardoor de boom, in tegenstelling tot andere bomen, wel een eeuwig leven gegund is. Ik kreeg geen vergoeding, maar mocht wel tijdens mijn diensttijd aan de boom werken”, zegt Luc. In de kruin van de boom fladderen, lente of niet, altijd vijftien vlinders rond.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio