Misbruiken op acht Antwerpse bouwwerven

Ook de bouwwerf van het nieuwe ziekenhuis Cadix in Antwerpen kreeg het bezoek van een afvaardiging van het ABVV. Foto: Patrick De Roo

Misbruiken op acht Antwerpse bouwwerven

Print

Op acht Antwerpse bouwwerven van stadsbedrijven heeft ABVV inbreuken op de sociale wetgeving vastgesteld. Sociale dumping gebeurt volgens de vakbond bij projecten van sociale woningmaatschappij Woonhaven, het Zorgbedrijf en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen.

Militanten van de socialistische vakbond ABVV bezochten in februari verschillende werven in Antwerpen: een bouwproject op Linkeroever en Luchtbal van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven en het nieuwe ziekenhuis Cadix van het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA).

“Stadsbestuur reageert niet”

“We kregen sterke aanwijzingen dat de buitenlandse onderaannemers er de sociale wetgeving en cao’s niet naleven”, zegt Gerd Callebout, secretaris ABVV-Bouw. “Mensen werkten vijftig uur per week, terwijl dit wettelijk maximum veertig uur mag zijn. Werknemers werkten ook op zaterdag. Er zijn sterke indicaties dat bouwvakkers illegaal werden tewerkgesteld. De voorbije weken werden deze inbreuken telkens per brief gemeld aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), schepen Caroline Bastiaens (CD&V) en de sociale inspectie. Alleen die laatste liet weten deze vaststellingen te onderzoeken. Het Antwerpse stadsbestuur reageerde niet.”

ABVV dringt bij de stad Antwerpen aan om het charter tegen sociale dumping te ondertekenen. Het charter is een gedragscode om niet alleen voor de laagste prijs te gaan, maar ook met sociale en rechtvaardige criteria rekening te houden.

Het Antwerpse stadsbestuur voelt zich niet aangesproken, omdat het niet de bouwheer van de bezochte werven is. De sociale woningmaatschappij Woonhaven zegt dat in elk contract met een aannemer staat dat alle wetten moeten worden gerespecteerd. Het is dus de verantwoordelijkheid van de aannemer.

Nu in het nieuws