Luk Alloo bezoekt Vlaming in gevangenis zonder cipiers in Bolivië

Foto: Alloo In de Buitenlandse Gevangenis

Luk Alloo bezoekt Vlaming in gevangenis zonder cipiers in Bolivië

Print

Twee jaar na zijn bezoek aan Benjamin Feys, keert Luk Alloo terug naar de gevaarlijke San Pedro-gevangenis in Bolivië. Daar spreekt hij opnieuw met een Vlaming die vastzit op verdenking van drugshandel. Johan, psycholoog van opleiding en de laatste zestien jaar uitsluitend met kunst bezig, schreeuwt zijn onschuld uit.

“Johan had een Argentijnse kennis onderdak gegeven”, getuigt zijn vrouw Lieve, die aan ontwikkelingshulp doet. “Die verhandelde drugs. Toen is de politie binnengevallen en is iedereen die in ons huis aanwezig was opgepakt.” Nu wacht Johan zijn proces af in de San Pedro-gevangenis, waar de politie alleen aan de buitenkant waakt; binnen regelen de gevangenen alles zelf.

Het gezin van Johan en Lieve werd in 2010 al eens zwaar getroffen toen een rotsblok op hun woning viel. Hun zoon stierf daarbij. De familie zou terugkeren naar België.

“De vrouw van Johan was vlak voor de gebeurtenissen al teruggekeerd naar België. Zij is dan terug naar de Boliviaanse hoofdstad La Paz gegaan om haar man te steunen”, zegt Luk Alloo. “Op de Boliviaanse televisie was de zaak groot nieuws. Men sprak over een enorme klap die de drugswereld was toegebracht, en over ‘de gevaarlijkste drug ter wereld.’ Dat moet met een korrel zout genomen worden. Het ging om paddo’s, die in ons land worden beschouwd als softdrugs. In Nederland kan je ze kopen in coffeeshops.”

Luk Alloo bezoekt Vlaming in gevangenis zonder cipiers in Bolivië
Foto: Alloo In de Buitenlandse Gevangenis

“We leven in een nachtmerrie”, zegt Lieve. “Mijn man heeft niks te maken met die hele zwendel. Hij heeft zich nooit ingelaten met dergelijke zaken. Hij is gewoon een naïeve goedzak die zich heeft laten misleiden door die Argentijn. Dat is de echte crimineel in deze zaak.”

Op het ogenblik van de opnames zat Johan drie maanden vast. “Ik vind het vooral erg voor mijn vrouw, kinderen en familie”, reageert hij. “Ik riskeer een straf tot 25 jaar. Dat hou ik niet vol. Ik hoop op rechtvaardigheid en een eerlijke rechtspraak. Ik zit onschuldig in de cel.”

INFO

Alloo in de Buitenlandse Gevangenis, om 21.50u op VTM

MEEST RECENT