Agenten uit racistische Whatsapp-groep riskeren vervolging door parket

Print
Antwerpen -

Het Antwerpse parket zal onderzoeken of de uitlatingen in een Whatsappgroep van de leden van een Antwerpse politiedienst ook strafbaar zijn.

Na de uitgelekte chatgesprekken binnen een Antwerpse politiedienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen (GEOV), heeft het parket nu ook een onderzoek ingesteld naar mogelijk strafbare feiten.

Maandag berichtte De Standaard dat de Antwerpse politie in oktober een onderzoek is gestart naar een Whatsapp-groep van een 25-tal leden van die Antwerpse politiedienst. De chatgroep bulkt van de racistische en seksistische uitlatingen. Leden verwijzen er zelfs naar Hitler.

Maandagavond maakte de Antwerpse politie bekend dat het intern onderzoek draait rond gesprekken tussen zes leden van het Antwerpse korps en twaalf leden van het veiligheidskorps van de FOD Justitie. Tegen de 18 betrokkenen werden ook nog geen maatregelen genomen. “Het onderzoek is complex en tijdrovend omdat de feiten zich bij twee verschillende diensten met eigen tuchtstatuten afspeelden”, aldus de Antwerpse politie.

Parket vraagt dossier op

Het Antwerpse parket was niet betrokken bij het interne onderzoek naar de Whatsapp-groep. Na de berichtgeving over de grove chatgesprekken vroeg het parket het dossier op.

Woensdagnamiddag maakte parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo bekend dat er bij het parket nu ook een officieel onderzoek is gestart. “Op basis van de informatie die werd overgemaakt door de dienst intern toezicht, heeft het parket van Antwerpen de opdracht gegeven om een aanvankelijk proces-verbaal op te stellen en verder onderzoek te voeren naar de onregelmatigheden die zich zouden hebben afgespeeld”, aldus de persmededeling.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio