Malafide ‘rijscholen’ fotograferen examenvragen en spelen ze door

De theoretische proef voor het rijbewijs in een examencentrum. In opdracht van malafide bedrijfjes die mensen klaarstomen voor de test, hebben sommige deelnemers de vragen vastgelegd met een camera. Foto: Christophe Van Couteren

Malafide ‘rijscholen’ fotograferen examenvragen en spelen ze door

Print

Enkele bedrijfjes die mensen klaarstomen voor hun theoretisch rijexamen spelen vals. De koepelorganisatie van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs (GOCA) diende in februari klacht in tegen twee zaakvoerders van bedrijven die frauderen, waarvan één in Deurne. Deze organisatie diende ook klacht in tegen vier deelnemers aan het theoretisch rijexamen die de vragen fotografeerden of filmden voor deze bedrijven.

Dit soort van bedrijfjes zijn over heel het land actief. Iets meer dan een jaar geleden kwam ook al een fraudegeval in Borgerhout aan het licht. GOCA vreest dat de misbruiken slechts het topje van de ijsberg zijn.

“De theoretische examens bestonden uit verschillende reeksen van vijftig vragen”, zegt GOCA-woordvoerster Marie De Backer. “Deze bedrijfjes vroegen blijkbaar aan deelnemers om beelden te maken van die vragen. Tijdens de opleiding leerden ze alleen de vragen en de juiste antwoorden. Een kennis van de wegcode hebben ze dan niet.”

De Backer ziet vooral een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. “Je loopt het risico dat jongeren met een voorlopig rijbewijs de baan op gaan zonder dat ze een stevige kennis hebben van de wegcode”, zegt de woordvoerster. “Het is jammer dat jongeren zo hun leven op het spel zetten.”

“Cowboys”

Malafide ‘rijscholen’ fotograferen examenvragen en spelen ze door
Annick De Ridder Foto: rr

De praktijken kwamen in 2015 voor het eerst aan de oppervlakte. Intussen zijn er maatregelen genomen om dit soort van misbruik tegen te gaan. Dat antwoordt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams Parlementslid Annick De Ridder (N-VA). Zij klaagde vorig jaar ook al het dossier aan van de Borgerhoutse rijschool die ­vervalste attesten verkocht.

Volgens Annick De Ridder is het ondertussen duidelijk dat de sector van de rijopleidingen heel fraudegevoelig is. “Dat is een slechte zaak voor de bedrijven die wel correct werken”, zegt het Vlaams Parlementslid. “De cowboys moeten er dus zo snel mogelijk uit. Het vormt bovendien een groot risico voor de verkeersveiligheid.”

Nu in het nieuws