Franse minister van Binnenlandse Zaken treedt af

Bruno Le Roux Foto: AFP

Franse minister van Binnenlandse Zaken treedt af

Print
Brussel -

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux heeft dinsdag zijn ontslag aangeboden aan president François Hollande en premier Bernard Cazeneuve, zo heeft hij zelf meegedeeld. In volle verkiezingsstrijd is hij in opspraak gekomen omdat hij zijn twee dochters met tijdelijke contracten een job in het Franse parlement heeft gegeven.

Le Roux zei ook die gang van zaken wel degelijk legaal is, in de lijn ligt van de regels van het parlement en dat de twee meisjes effectief parlementair medewerkster zijn geweest. Hij wil echter naar eigen zeggen het regeringswerk niet schaden, en beklemtoonde zijn "eerlijkheid" wat betreft de omgang met mensen en in de politiek.

"De verantwoordelijkheid die de strijd tegen het terrorisme, criminaliteit en het onder controle krijgen van migratiegolven eist, betekent dat wij onszelf niet open moeten houden voor eender welke exploitatie", zei Le Roux ook. Zijn opvolger is Matthias Fekl, maakte het Elysée bekend. Die was tot nog toe staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. De Franse justitie heeft een vooronderzoek geopend naar de praktijken van Le Roux, zo maakte zij enkele uren voor het ontslag van Le Roux bekend.

Nu in het nieuws