2,1 procent blaast positief bij grootschalige Antwerpse Wodca-actie

Archiefbeeld. Foto: BELGA

2,1 procent blaast positief bij grootschalige Antwerpse Wodca-actie

Print

De grootschalige Wodca-controleactie die de politie in de nacht van zaterdag op zondag heeft gehouden in de provincie Antwerpen, leverde 2,1 procent op alcoholgebruik betrapte bestuurders op (195 van 9.111 gecontroleerde bestuurders). Bij de snelheidscontroles bleek 9,8 procent (104 van 1.061 bestuurders) te snel te rijden.

Aan de actie namen niet alleen de lokale politiekorpsen deel, maar ook de federale en de scheepvaartpolitie en studenten van de politieopleiding van Campus Vesta in Ranst.

Wodca-acties zijn specifiek gericht op het terugdringen van het aantal nachtelijke weekendongevallen door te snel of onder invloed rijden. Gouverneur Cathy Berx had net voor de actie van zaterdagnacht nog bekendgemaakt dat er vorig jaar iets meer doden, zwaargewonden én lichtgewonden vielen in de provincie Antwerpen in dat soort situaties in vergelijking met 2015. De Wodca-acties blijven dan ook cruciaal, stelt Berx. “Dankzij deze inzet kan een gedrags- en mentaliteitswijziging worden afgedwongen die cruciaal is om het aantal weekendongevallen en verkeersslachtoffers door nachtelijke weekendongevallen duurzaam terug te dringen”, zegt ze.

De actie van zaterdagnacht was verspreid over 40 Antwerpse steden en gemeenten. 62 overtreders moesten meteen hun rijbewijs inleveren. Er liepen wel veel minder dronken bestuurders tegen de lamp: 2,1 procent ten opzichte van 5,9 procent bij de actie in dezelfde periode in 2016. Het aantal snelheidsovertreders nam wel met 2 procent toe.

MEEST RECENT