Komt er ook een migrantenpartij in Antwerpen? “Ik ben niet voor segregatie”

Provincieraadslid Ahmet Koç wil een multiculturele politieke partij oprichten. Foto: BELGA

Komt er ook een migrantenpartij in Antwerpen? “Ik ben niet voor segregatie”

Print
Antwerpen -

Limburgs provincieraadslid Ahmet Koç (ex-sp.a) wil een multiculturele politieke partij oprichten in navolging van DENK, dat in Nederland drie zetels heeft gehaald. In Antwerpen is er weinig enthousiasme voor zijn plan.

Volgens de Limburger met Turkse roots – die in 2016 uit de sp.a werd gezet – hebben ook al politici van andere partijen zich aangesloten. “Ik word wekelijks uitgenodigd op bijeenkomsten in Gent, Antwerpen en Brussel, om nog maar te zwijgen over Limburg”, zegt Koç in De Morgen.

Orkun Sögütlü, student politieke wetenschappen en voorzitter van Turkse studentenvereniging TOY in Antwerpen, vindt een multiculturele partij een goed alternatief. “Politici van Turkse afkomst moeten in de traditionele partijen soms standpunten innemen die niet stroken met hun overtuiging. Ik denk aan het erkennen van de Armeense genocide. Het kan zeker werken.”

Antwerpse politici reageren heel wat minder enthousiast. Schepen Rob Van de Velde (N-VA) is weliswaar een voorstander, maar om een opvallende reden. “Laat thema’s als gelijkheid tussen man en vrouw, homoseksualiteit en euthanasie maar eens uitleggen door zo’n partij. In elk geval zal het pseudo-gedoe van migranten-stemmenlokkers dan voorgoed naar het verleden verhuizen”, zei hij op sociale media.

Bij sp.a hadden ze nog niet eerder gehoord van het idee. “Maar een aparte multiculturele partij benadrukt het wij-zij-gevoel”, zegt Fathma Akbas (sp.a), gemeenteraadslid in Antwerpen met Turkse roots. “Ik ben niet voor segregatie.”

Gemeenteraadslid Karim Bachar (sp.a) weet niet of Koç in het Antwerpse al kandidaten voor de partij heeft gevonden. Hij is nog niet benaderd. “Ik wil het initiatief niet meteen afschrijven als een slecht idee, elke nieuwe politieke beweging verdient zijn kans. Ik vermoed dat er in Europa nog meer multiculturele partijen zullen ontstaan. Ik wens hen succes, uiteindelijk zal de kiezer aangeven of het een goed idee is.”