Politie had geen oren naar klacht over stalkende ex, tot hij haar vermoordde

Foto: Facebook

Politie had geen oren naar klacht over stalkende ex, tot hij haar vermoordde

Print

De 19-jarige Shana Grice uit het Engelse stadje Brighton was doodsbang voor haar ex-vriend Michael Lane (27). “Hij stal mijn sleutels. Hij brak in in mijn appartement. Hij keek toe hoe ik sliep”, zei ze hen. In de plaats van haar te helpen, dienden ze een klacht in “omdat ze kostbare politietijd besteedde door het indienen van valse aanklachten.” Enkele maanden later is haar keel overgesneden en staat haar ex-vriend terecht op verdenking van moord.

De twintiger, Michael Lane, kon het einde van hun relatie niet verkroppen. Hij geraakte helemaal geobsedeerd door Shana, zeker toen zij een nieuwe relatie startte. Zo erg, dat hij haar begon te stalken. Volgens vrienden zou Michael regelmatig gezegd hebben “dat ze moest boeten voor wat ze gedaan had”. Hij stuurde haar ook een brief waarin hij het geld van hun etentjes en zijn cadeaus terugvroeg. Maar het waren de hijgtelefoons, die haar helemaal bang maakte. Hij had zelf een manier gevonden om haar auto continu te kunnen traceren.

Eén keer sprak Shana Michael erop aan: “Dat is echt heel raar dat je zo doet”, zei ze toen. In de opgenomen conversatie gaf haar ex dat toe: “Ik ben gewoon niet helemaal oké in mijn hoofd”, had hij toen geantwoord. “Het is duidelijk dat er iets mis is, maar ik weet niet wat. Ik moet erachter zien te komen, of opgesloten worden, of zoiets.” Toch kwam Michael er vanaf met een waarschuwing, want volgens de politie was er “weinig risico”.

Vier maanden later, vonden ze Shana in haar slaapkamer in haar huisje in Porstlade in augustus 2016. Haar keel was overgesneden.

”We waren niet uit elkaar, we hadden een latrelatie”

Volgens haar ex-vriend zou hij nog seks hebben gehad met Shana twee dagen voor ze stierf. “We waren in een latrelatie, we waren niet uit elkaar”, legt hij uit in de eerste zitting rond zijn proces. “Ik was die dag naar haar toe gegaan omdat ik echt graag wou weten, waarom ze me nu ineens niet meer wou zien.” Maar hij zou nooit meer een antwoord krijgen.

“Ik zag haar ineengezakt tegen het bed liggen”, vertelde hij. “Ze bewoog niet. Er lag bloed op het bed, bloed op de vloer, overal. Ik was helemaal in paniek.” En dus liep hij weg, zonder de hulpdiensten te bellen, haar pols te checken of zijn familie ook maar iets te vertellen. “Ik wist niet wat ik moest doen”, zei haar ex voor de rechtbank. “Maar ik heb haar niet vermoord.”

Eén ding gaf hij wel toe: “Ik heb inderdaad mijn broek verstopt, waarop er bloed zat, nadat ik de politie hoorde komen. En ik heb ook gelogen daarover in de ondervragingen.” Het onderzoek en de rechtszaak loopt nog. De politiemannen die Shana’s klacht weglachten, moeten ook voor een onderzoekscommissie verschijnen, maar dan intern.

MEEST RECENT