© © City of London Police

Een gaatje zo groot als een speldenkop, meer hebben criminelen niet nodig om uw geheime code te ontfutselen

De camera’s die criminelen gebruiken om stiekem mee te kijken terwijl u uw geheim nummer intikt bij de bankautomaat, worden almaar kleiner. Amper nog een speldenkop groot, zo blijkt uit foto’s die de Britse politie verspreid heeft.

tg

Afgelopen weekend betrapte de Londense politie een bende skimmers die onder meer een bankautomaat aan Sint Pauls Cathedral hadden voorzien van camera’s. Die waren zo klein dat je bijna een vergrootglas moet hebben om ze te zien.

© © City of London Police

Vroeger plaatsten bendes een klein oogje aan de bovenkant van de bankautomaat. Tegenwoordig bestaan er nieuwe modellen die ook opzij gemonteerd kunnen worden en die zo scherp filmen dat een gaatje zo groot als een speldenkop genoeg is om mee te kijken naar uw geheim codenummer.

Wiem De Geyter van Febelfin, de overkoepelende federatie voor de Belgische financiële sector, zegt dat dergelijke kleine camera’s bij ons nog niet ontdekt werden. Ze wijst er ook op dat je met het geheim nummer alleen niets bent. “Je moet ook de bankkaart hebben”, zegt ze.

Omdat er al veel maatregelen genomen zijn tegen het zogenaamde skimming, is het aantal gevallen ook drastisch gedaald. Maar toch gebeurt het nog altijd, ook in ons land.

“Er zijn verschillende technieken om mensen hun geheime code te ontfutselen en vervolgens hun bankrekening te kraken. Nadat ze de portefeuille met bankkaart van hun slachtoffer hebben gestolen, kunnen ze geld afhalen als ze over de geheime code beschikken. Of de bankautomaat wordt ‘omgebouwd’. Er wordt een soort van valse wand geplaatst die zorgt dat uw bankkaart blijft steken. De klant denkt dat de kaart is ingeslikt. Maar in werkelijkheid zit ze gewoon geblokkeerd in het toestel dat de criminelen hebben geplaatst. Eens de klant weg is, halen ze de kaart uit de automaat. Met de code die de camera heeft gefilmd, plunderen ze de rekening”, zegt de politie.

“Intussen hebben we zoveel maatregelen genomen, dat het erg moeilijk is geworden”, zegt Febelfin.

© © City of London Police

Hoe voorkom je skimming?

*Het is altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat. Fraudeurs hebben immers enige tijd nodig om een lezer of camera aan te brengen, en dat is buiten makkelijker dan binnen.

*Indien een situatie aan een betaalautomaat u onveilig lijkt, of de automaat er anders uitziet dan u gewend bent, verwittig dan de bank en zoek een andere automaat.

*Scherm het toetsenbord goed af met de hand bij het intoetsen van uw pincode. Zo kan er niet meegekeken worden en kan een eventuele camera de code niet filmen.

*Laat u tijdens de transactie niet afleiden door externe factoren, rond altijd eerst uw transactie af alvorens u ingaat op de hulp en/of vraag van een ander. Houd de pasgleuf altijd in de gaten.

*Controleer na een transactie altijd of u uw eigen kaart hebt teruggekregen.

*Als een klant die voor u staat vraagt om de automaat te proberen omdat zijn/haar kaart ingeslikt is, ga hier dan niet op in en ga naar een andere bankautomaat.

Infraroodtruc

De Nederlandse politie waarschuwde vorig jaar al voor criminelen die met een infraroodcamera een foto nemen van pinautomaten. Op zo’n foto is de code van je bankkaart immers te zien. Maar met een simpele truc kan je de dieven te slim af zijn.

De Belgische politie heeft nog geen weet van gelijkaardige gevallen in ons land maar weet weet wel dat dieven erg vindingrijk zijn en geregeld nieuwe manieren proberen om geld te stelen.

De politie van Nederland heeft vorig jaar bewakingsbeelden verspreid die deze truc goed illustreren. De beelden zijn gemaakt in een supermarkt in Boxtel. Terwijl de vrouw met de gele jas haar pincode ingeeft om haar boodschappen te betalen, wacht de jongeman die schuin achter haar staat rustig zijn kans af. Zodra de vrouw weg is, neemt hij een foto van de betaalautomaat met zijn smartphone. Door de lichaamswarmte van onze vingers, blijft de code die we indrukken nog even zichtbaar op een infraroodfoto.

Buiten zien we de jongen met twee anderen op het parkeerterrein lopen. Zodra het slachtoffer haar winkelwagentje terugbrengt, lopen twee criminelen achter haar aan en houden haar aan de praat.

Bankkankaart gestolen

Ondertussen steelt een handlanger snel de portemonnee van het slachtoffer uit haar wagen. Pas thuis ontdekt het slachtoffer dat het slachtoffer is geworden van deze sluwe manier van pincodediefstal. Ondertussen is haar rekening al geplunderd door de criminelen.

Een eenvoudige manier om de dieven te slim af te zijn is door je vingers op meerder knoppen van de betaalautomaat te houden. Zo kunnen de dieven niet meer achterhalen wat je pincode is, zegt de politie.

Vastgoed

Jobs in de regio