Brussels Airport stond al veel langer op lijstje met potentiële doelen voor aanslagen

Foto: Photo News

Brussels Airport stond al veel langer op lijstje met potentiële doelen voor aanslagen

Begin 2015 vonden de veiligheidsdiensten in Athene al schetsen waarop de woorden bom, taxi en Zaventem stonden. Minister van Justitie heeft dat bevestigd in een antwoord op een parlementaire vraag daarover.

Meteen na de aanslagen van 22 maart vorig jaar pakte de Griekse televisiezender Skai uit met het bericht dat al bij huiszoekingen in januari 2015 in Athene plannen waren ontdekt voor een terreuraanslag op de luchthaven van Zaventem. De tv-zender vermeldde ook dat de Griekse politie onze veiligheidsdiensten daarvoor had gewaarschuwd.

In een nieuw parlementair antwoord dat de krant De Tijd kon inkijken doet minister van Justitie Koen Geens (CD&V) uit de doeken wat onze veiligheidsdiensten wel en niet wisten meer dan een jaar voordat de kamikazes toesloegen op onze nationale luchthaven.

Brussels Airport stond al veel langer op lijstje met potentiële doelen voor aanslagen

Wat het gerecht in januari 2015 precies vond tijdens de huiszoeking in Athene blijft relevant omdat het een schuilplaats was van de Molenbeekse IS-terrorist Abdelhamid Abaaoud, die op dat moment contact hield met een terroristencel in Verviers. Die cel was kort voordien, op 15 januari, uitgeschakeld tijdens een inval van de speciale eenheden. Maar Abaaoud maakte later dat jaar ook deel uit van het terreurnetwerk achter de aanslagen in Parijs van 13 november. En ook de daders van de aanslag van 22 maart vorig jaar op de luchthaven van Zaventem maakten deel uit van hetzelfde netwerk.

“In het door Abaaoud bewoonde appartement werden verschillende gsm ’s en een pc aangetroffen. Het onderzoek daarvan heeft uitgewezen dat zij inderdaad gebruikt zijn geweest door Abdelhamid Abaaoud”, zegt Geens.

In het geheugen van een van die gsm’s werden volgens Geens geen plannen van Brussels Airport gevonden, maar wel een foto van een schets waarop nogal vage aantekeningen waren aangebracht. Een van de mogelijke hypothesen voor de ontcijfering van die aantekeningen was evenwel ‘Zaventem’, ‘taxi’ en ‘bom’’, stelt de minister.

Niet toevallig namen de drie daders van de aanslag van 22 maart 2016 op Brussels Airport de taxi naar Zaventem. De schets bewijst dat Zaventem al langer op het lijstje met potentiële doelen stond.

MEEST RECENT