Clubkas geplunderd om eigen rekeningen te betalen

Foto: REUTERS

Clubkas geplunderd om eigen rekeningen te betalen

Print
Malle -

De penningmeester van oldtimervereniging Volvo Classic Club Belgium, een 67-jarige man uit Oostmalle, wordt vervolgd omdat hij tussen 2009 en 2014 ongeveer 30.000 euro van de club verduisterde. Hij riskeert 12 maanden voorwaardelijk. De man ontkent de feiten.

Volvo Classic Club Belgium verenigt liefhebbers van klassieke Volvo’s over heel het land. De club telt ongeveer vijfhonderd leden, die meermaals per jaar samenkomen. Vanaf 2007 ontfermde Jean-Pierre C. (67) uit Oostmalle zich over de boekhouding van Volvo Classic Club Belgium. De penningmeester zou begin 2014 een stap opzijzetten omdat tijdens een algemene vergadering bleek dat er geld verduisterd was.

Deurwaarders en energiefacturen

“De boekhouding klopte voor geen meter”, zegt de advocaat van de club. “De penningmeester had heel wat bankverrichtingen gedaan die niets met de club te maken hadden. Zo had hij als particulier deurwaarders betaald of werden er met het geld van de club energiefacturen voorgeschoten.”

De club probeerde nog tot een vergelijk te komen met haar vroegere penningmeester, maar zonder succes. Jean-Pierre C. weigerde geld op tafel te leggen, hoewel hij in een e-mail aan de benadeelden had toegegeven dat hij clubgeld had gebruikt voor privédoeleinden. Volgens Jean-Pierre C. moest hij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) grote sommen geld betalen omdat er problemen waren met zijn vrijwilligersstatuut bij Volvo Classic Club Belgium.

Er volgden een strafklacht en een proces voor de correctionele rechtbank in Antwerpen. Daar vond het openbaar ministerie het gisteren bewezen dat Jean-Pierre C. tussen 2009 en 2014 in totaal 30.000 euro had verduisterd. De oud-penningmeester riskeert een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden en een boete van 1.500 euro. “Deze feiten kan men niet goedpraten”, zei de procureur. “De beklaagde had een volmacht op de rekening van de club en gebruikte de bankgegevens en paswoorden om zijn eigen vermogen te spijzen.”

De verdediging van Jean-Pierre C. wil de vrijspraak. Vonnis op 4 april.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio