Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit artikel lezen? Meld je aan als abonnee, of start nu jouw gratis proefabonnement.

Dit artikel is exclusief voor abonnees. Lees gratis verder >

“Ik voel dat  het de goede richting opgaat”

Kris Boeckmans: “Ik hoop te mogen starten in de Driedaagse van de Panne, de Scheldeprijs en Parijs-Roubaix.” Foto: Marc Van Hecke

“Ik voel dat het de goede richting opgaat”

WielrennenprofsNokere Koerse - Schildenaar Kris Boeckmans wil graag vierde keer podium op in Nokere

Na het openingsweekend met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne gaat vanaf vandaag met Nokere Koerse het Vlaamse voorjaar verder. Renners die in Nokere willen meedoen voor winst, kunnen maar best rekening houden met ex-winnaar Kris Boeckmans. De Schildenaar komt stilaan weer op niveau nadat een virus tijdens de voorbereiding roet in het eten gooide.

“Tot aan de laatste ploegstage was er geen vuiltje aan de lucht en liep alles op wieltjes”, verzekert de renner van Lotto-Soudal. “Van de ploegmaats kreeg ik zelfs complimenten over mijn conditie. Het zag er dus echt veelbelovend uit, maar op die laatste Spaanse stage met het team zijn we met acht renners van de ploeg ziek geworden. Het was een soort griep, waardoor ik ruim twee weken nauwelijks aan trainen toekwam. In de Ster van Bessèges ging het redelijk, maar daarna liep het weer wat minder. Ik ben dan mijn conditie gaan opvijzelen in Spanje, waar ik zonder problemen trainingen tot vijf uur kon volmaken. In de GP Le Samyn besloot ik opnieuw in competitie te treden, maar het barre weer verhinderde me dat ik de wedstrijd kon uitrijden. In Ichtegem enkele dagen later heb ik mij volledig in dienst van de ploeg gesteld. De Kemmelberg was er evenwel te veel aan. Ik moest lossen uit het peloton, maar heb daarna wel nog tachtig kilometer op mijn eentje bijgetraind. Om maar te zeggen dat ik helemaal niet stuk zat, maar dat ik nog competitieritme tekortkwam. In de Ronde van Drenthe van afgelopen weekend was ik echt goed en voelde ik dat ik een stap voorwaarts heb gezet. Ook op training voel ik dat het de goede richting uitgaat.”

Nokere Koerse ligt je goed. Je stond er al drie keer op het podium. Is dat mentaal een voordeel?

“In 2010 en 2012 eindigde ik er telkens tweede. Twee jaar geleden won ik er met brio. Ik ken de wedstrijd door en door en weet uiteraard hoe ik er de sprint moet aanpakken. Ik wil er dus graag voor een vierde keer op het podium staan. Alleen blijft wielrennen een ploegsport en er zijn jongens die op dit moment beter in conditie zijn. Dan denk ik in de eerste plaats aan Jasper De Buyst, die ook snel is aan de streep en in Nokere een parcours vindt dat hem evenzeer op het lijf geschreven is. Ik denk te mogen zeggen dat ik voor hem de ideale lead out kan zijn op die laatste hellende kasseistrook. Als ik zelf goeie benen zou hebben, kan ik misschien ook nog mee op het podium. Dat zou pas echt mooi zijn.”

Heb je al zicht op je verdere programma?

“Voorlopig niet. Ik weet enkel dat ik komende vrijdag geselecteerd ben voor de Handzame Classic. Daarna pas zal mijn programma in samenspraak met de ploeg verder uitgestippeld worden. Als ik zelf zou mogen kiezen, zie ik een deelname aan de Driedaagse van De Panne best zitten. Ook dat parcours ken ik vrij goed. In de Scheldeprijs kan ik volgens mij in de finale van nut zijn voor kopman Greipel. Ook Parijs-Roubaix spreekt me aan. Ik heb daar geen slechte herinneringen aan. Maar dat is dus afwachten en te bespreken met de ploegleiding. Eerst vandaag Nokere.”