Interieur

Nooit meer kleren vouwen: deze robot doet het in jouw plaats

Print
Kleren in de wasmachine gooien tot daar aan toe, maar ze nadien opvouwen? De Israëlische papa van drie Gal Rozov had er een hekel aan en bedacht de FoldiMate, een robot die T-shirts en broeken plooit om jouw leven makkelijker te maken.

“Mijn vrouw zegt altijd dat ik een van de slechtste opplooiers ter wereld ben, en ze heeft gelijk. Ik haat het. We hebben een wasmachine, droger, stofzuiger, vaatwasser, maar waar is de opvouwmachine? Waarom hebben we dat nog niet?”, zegt de man, die zichzelf omschrijft als techneut, aan zakensite Fast Company.

Hij zag het gat in de markt en gaf in 2010 zijn job als softwareontwikkelaar op om een robot te maken die kleren vouwt. Hij werkte samen met onderzoekers en in 2012 verhuisde hij naar Silicon Valley om zijn idee verder uit te werken. En jawel, een jaar later had hij een patent op de eerste vouwrobot: FoldiMate. Vorig jaar maakte hij een prototype, in actie te bekijken in onderstaand filmpje.

 


De plooirobot doet nog iets meer dan alleen maar kleren netjes opvouwen in enkele luttele seconden tijd: hij maakt ze ook zachter, kreukvrij, en verstuift een zacht parfum. Op minder dan drie minuten krijg je 25 geplooide stuks die je alleen nog maar in de kast hoeft te leggen. Let wel: de machine vouwt shirts, broeken, jurken, rokken en handdoeken, maar ondergoed, sokken en babykleertjes zijn te klein voor deze versie. Rozov zegt dat zijn robot om en bij de 850 dollar ( 800 euro) zal kosten en hoopt dat zijn ontwerp, dat nu even groot is als een wasmachine, in de toekomst nog iets kleiner en goedkoper zal worden.

 

NIET TE MISSEN