Koppel radeloos: “Ons huis is gekraakt door Romagezinnen”

Foto: rr

Koppel radeloos: “Ons huis is gekraakt door Romagezinnen”

Print

Een groep krakers verblijft sinds enkele weken in het huis van een Gents koppel dat in het buitenland werkt. “We zijn radeloos”, klinkt het op Facebook.

Pol de Roo en Sarah Braeye hebben in december een huis gekocht in de Holstraat. Ze zijn daar gedomicilieerd, maar verblijven in Vietnam voor het werk. De buurvrouw liet hen weten dat een tiental mensen hun huis zijn ingetrokken nadat het slot werd geforceerd.

“Het gaat om een of meerdere Romagezinnen, in totaal elf volwassenen, hun kinderen en een hond”, vertelt Braeye aan de telefoon, vanuit Vietnam. “Wat ze daar precies uitspoken, weten we niet. Onze buurvrouw hoort gehamer en getimmer. En ze komen regelmatig buiten met planken. We vrezen dat ze er een boeltje van maken. Onze nieuwe meubels staan daar al. Er is water, elektriciteit en een oude kachel. We weten niet of die nog werkt, dus de kans op brandgevaar is zeer groot.”

Machteloos

De eigenaars voelen zich machteloos. Het koppel verwittigde de politie en nam een advocaat onder de arm. Die begrijpt niet dat de politie nog altijd niet heeft ingegrepen. “De politie heeft een pv opgesteld maar kan de krakers naar eigen zeggen niet buiten zetten omdat kraken an sich geen strafbaar feit is. Dat lijkt me bizar: ze hebben wel degelijk ingebroken. Bovendien gaat het niet om een leegstaand pand. Mijn cliënten staan er gedomicilieerd”, aldus advocaat Henri Nottenbaert.

Toch heeft de politie een rechterlijk bevel nodig om in te grijpen. “Wij mogen alleen ingrijpen als mensen in nood zijn. Hier is dat niet het geval, want het koppel zit in het buitenland. Maar we hebben alle begrip voor hen en zijn zelf al enkele malen in het huis langsgeweest. Meer kunnen we voorlopig niet doen. Samen met de stad zoeken we zo mogelijk naar een oplossing. We laten hen niet in de kou staan”, klinkt het.

Vrederechter

Burgemeester Daniël Termont zegt op Radio 1 dat hij niet kan ingrijpen omdat kraken op zich niet strafbaar is. Wat hem betreft, moeten krakers die in een duidelijk bewoond huis trekken manu militari buitengezet worden. “Maar als burgemeester heb ik geen wettelijke middelen om daar tegen op te treden.” Volgens hem is het ook geen alleenstaand geval.

Voor het koppel zit er niets anders op dan bij de vrederechter te proberen om de krakers uit hun huis te krijgen. “Dat is een lange procedure”, zegt Braeye. “Wij zijn op zijn zachtst gezegd radeloos.”

Nu in het nieuws