Stad Antwerpen verbiedt meeting extreme Turken

Ali Güler. Foto: BELGA

Stad Antwerpen verbiedt meeting extreme Turken

Print
Antwerpen -

De stad Antwerpen steekt een stokje voor een geplande campagnemeeting van de Grijze Wolven, een extreemrechtse en nationalistische Turkse beweging die ook een grote aanhang heeft in Antwerpen.

De Belgisch-Turkse Federatie, zoals de Grijze Wolven in België officieel heten, heeft op 19 maart een feestelijke campagnemeeting gepland in de gebouwen van Turksport, op de Blancefloerlaan op de grens van Zwijndrecht en Antwerpen-Linkeroever. De clublokalen van de voetbalvereniging zijn zowat de vaste stek van de “idealisten”, zoals de Grijze Wolven zichzelf noemen.

Op het programma van de meeting stond een toespraak van Ali Güler aangekondigd, een politicus van de extreemrechtse en zeer nationalistische partij MHP. Deze ‘Nationalistische Actiepartij’ wordt beschouwd als de politieke vleugel van de Grijze Wolven. De partij was lange tijd verboden in Turkije, omdat ze fascistisch, racistisch en nationaal-socialistisch zou zijn. De MHP kwam in het verleden ook in opspraak wegens de innige banden met de Turkse heroïnemaffia. Prominente partijleden waren betrokken bij huurmoorden, brandstichtingen, afpersing, bomaanslagen en mensenhandel.

Grondwetswijziging

De Turkse bevolking mag op 16 april tijdens een referendum zijn stem uitbrengen over de plannen van president Erdogan om de grondwet te wijzigen. Die grondwetswijziging zou de Turkse president meer macht moeten geven.

De MHP voert momenteel campagne voor de grondwetswijziging. De Turkse MHP-politicus Ali Güler komt volgende week naar ons land om de Belgische Turken te overtuigen om voor de grondwetswijziging te stemmen. Güler zou onder meer spreken in Heusden-Zolder, Chatelet en Antwerpen. Maar die meeting in Antwerpen stuit op een njet van het stadsbestuur van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio