Fit & Gezond

Dit is de grootste fout die je maakt tijdens je dieet

Print
Dit is de grootste fout die je maakt tijdens je dieet

Foto: Shutterstock

Plannen om af te vallen? Dan is het opletten geblazen als je samen met vrienden eet. Uit onderzoek van de American Heart Association blijkt dat sociaal tafelen de grootste valkuil is voor mannen en vrouwen die kilo’s willen verliezen.

De Amerikaanse gezondheidsorganisatie observeerde gedurende een jaar 150 obese mannen en vrouwen op dieet dankzij een app op hun smartphone. Aan alle proefpersonen, met een gemiddeld BMI van 34, werd gevraagd om zich aan een bepaald aantal kilocalorieën per dag te houden. Voor dames onder de 90 kilogram waren dat er per dag 1.200, voor mannen 1.500. Voor dames en heren zwaarder dan 90 kilogram waren dagelijks respectievelijk 1.500 en 1.800 kcal toegelaten. De deelnemers kregen ook een vragenlijst die onder meer polste naar hun gevoelens tijdens tafelen met vrienden. Ze moesten aangeven of ze op die momenten al dan niet meer geneigd waren om iets te eten dat niet in hun dieet paste.

En wat blijkt? Mensen die met anderen aan tafel schoven, hadden 60 procent meer kans om tijdens de maaltijd iets te eten wat ze anders niet op hun bord zouden leggen. Meer nog: hetzelfde percentage was tijdens een restaurantbezoek met vrienden geneigd om meer te eten dan wanneer ze thuis zouden eten. Niet alleen met vrienden eten kan nefast voor een dieet. Ook zij die op het werk lunchen of een snelle hap nuttigen in de auto, eten respectievelijk 40 en 30 procent meer dan de bedoeling was. Het team onderzoekers, onder leiding van Lora E. Burke van de universiteit van Pittsburgh, stelt dat deze resultaten een hulpmiddel kunnen zijn voor diëtisten. Ze bieden volgens de vorsers meer inzicht in specifiek advies aan patiënten.

NIET TE MISSEN