Nederlandse maakt documentaire over vaginisme: “Zelfs een tampon inbrengen is pijnlijk”

Seks & Relaties

Nederlandse maakt documentaire over vaginisme: “Zelfs een tampon inbrengen is pijnlijk”

Print

De Nederlandse Anne van Campenhout heeft de documentaire

‘My Fucking Problem’ gemaakt en die titel mogen kijkers letterlijk nemen. De 27-jarige vrouw kampt met vaginisme, wat vrijen zo goed als onmogelijk maakt.

Een vrijpartij? Voor Anne is dat niet vanzelfsprekend omdat er door haar vaginisme, de aandoening die ertoe leidt dat de spieren in de vrouwelijke geslachtsorganen zich ongecontroleerd samenknijpen, veel pijn mee gepaard gaat. Ze was zeventien toen ze voor het eerst met een jongen naar bed ging en merkte dat penetratie allesbehalve als plezierig aanvoelde. “Zelfs een tampon inbrengen of een strakke jeans dragen doet pijn”, klinkt het in een reactie aan RTL Nieuws.

Vandaag heeft de Nederlandse een documentaire gemaakt over de aandoening. Daarin vertelt ze niet alleen openhartig over haar ervaring met het probleem, maar komen ook lotgenoten aan het woord. Zo komt de kijker onder meer te weten dat Anne allerlei trucjes probeerde in de slaapkamer en raad vroeg aan een reeks specialisten. Die probeerden haar te helpen met medicijnen en zelfs dieettips, zonder succes.

De wetenschap heeft dan ook nog geen oplossing gevonden voor vaginisme. Anne heeft intussen wel een begripvolle vriend met wie ze vaak ‘piemelt’. Dat houdt in dat hij haar clitoris stimuleert door er met zijn penis in erectie over te wrijven. Af en toe geven ze penetratie een kans, al lukt dat nog niet. “Ik ben soms opgewonden en dan denk ik: het lukt wel, maar het is gewoon te pijnlijk”, zegt Anne die hoopt dat ze ooit wel een hoogtepunt zullen bereiken dankzij de klassieke manier van vrijen .

Benieuwd naar de documentaire? ‘My Fucking Problem’ wordt op woensdag acht maart, op Internationale Vrouwendag, uitgezonden om half engen op NPO 3.

NIET TE MISSEN