© Shutterstock

Blijf je thuis in het weekend? Dan ben je hipper dan ooit

Jezelf opmaken en de nacht doorbrengen in een of andere trendy club met een glas cava in de hand? Als we de lifestylewebsite Well + Good mogen geloven is die aanpak zo goed als verleden tijd. Jongeren blijven steeds liever thuis in het weekend, trakteren zichzelf op gezonde snacks en gaan vroeg slapen. Met andere woorden: huismussen zijn hipper dan ooit, maar ze zijn allesbehalve asociaal.

vwh

Voor de lifestylesite is het zo klaar als een klontje: millennials, de generatie geboren na 1980, hebben steeds minder behoefte om uit te gaan. Integendeel: hippe vogels blijven anno 2017 meer en meer thuis op vrij- en zaterdagavond. Ze ontspannen in hun Pinterest-waardig ingerichte stulpjes, nodigen vrienden uit, brengen al eens een maskertje aan, koken en eten een gezonde hap en maken tijdens hun samenzijn een heleboel selfies.

Sociaal cocoonen

“De trend is ook zeker hier merkbaar”, zegt trendwatcher Herman Konings, verbonden aan de KU Leuven. “Twintig à dertig jaar geleden genoten we massaal van het cocoonen met ons gezin, maar vandaag brengen we het feestje gewoon tot in de living. Het Deense hygge - wat huiselijke gezelligheid troef betekent - is daar een mooi bewijs van. De trend is ook merkbaar in de manier waarop we op vakantie gaan. Het komt vaker voor dat hele vriendengroepen ergens voor een week een huisje huren. De focus ligt op het gezellig samen zijn - tot aan het fornuis toe.”

De expert ziet een paar duidelijke redenen voor deze opmerkelijke verschuiving. “De jongeren van vandaag hebben voldoende vervanging voor een avondje uit. Voor een paar honderd euro heb je al een smart tv met oneindig veel mogelijkheden. Vrienden kunnen beroep doen op Netflix en andere streamingdiensten. Op die manier moeten ze geen duur bioscoopticket betalen, ook de kosten voor de parking en de babysit vallen weg. Dat maakt thuisblijven financieel aantrekkelijker. Al die alternatieven bestonden vroeger niet”, klinkt het. Hij voegt eraan toe dat alles aan de voeten ligt van thuisblijvers - van een kit om zelf gin te maken en een trip naar de cocktailbar uit te stellen tot bedrijven die gezondere maaltijden dan een pizza aan huis leveren.

Genieten van tijd

Naast het budgetvriendelijke kantje speelt ook tijd een belangrijke rol in het ontstaan van deze trend. “Een pak meer jonge mensen dan vroeger zijn actief in de dienstensector en werken in steden. Door het Belgische fileprobleem moeten ze vroeger opstaan en komen ze vaak later thuis. Als ze dan eindelijk kunnen neerploffen in de zetel, hebben ze gewoonweg geen zin meer om zich om te kleden. Ze zijn vermoeid en willen het liefst met de beentjes op de salontafel liggen in plaats van een hele avond rechtop te zitten op restaurant”, zegt hij. Zo’n lange werkdag verklaart ook het succes van individuele sporten zoals lopen. “Mensen geraken vandaag de dag vaak niet om 20 uur in de fitness voor een partijtje squash met vrienden en gaan liever sporten op momenten die ze zelf kiezen zonder zich aan afspraken te houden die ze misschien niet eens halen.”

De conclusie? Wie vandaag thuisblijft is hip en spaart geld uit. Als de sociale huismussen dan toch eens uitgaan, mag alles erop en eraan. Slechts één mogelijk probleem: de kans bestaat dat ze de kinderen niet kunnen afzetten bij oma en opa. Dames en heren tussen de vijftig en zestig, hebben tegenwoordig meer de neiging om uitjes te plannen op een avond in het weekend.

NIET TE MISSEN