Eerste winkel zonder verpakking opent deuren

Print

Anneleen De Witte en Sofie Smeets in hun nieuwe winkel Kabas. Foto: Gil Plaquet

Mechelen -

De twee vriendinnen Sofie Smeets (30) en Anneleen De Witte (26) slaan de handen in elkaar en lanceren vandaag Kabas, de eerste verpakkingsvrije winkel in de Mechelse regio.

Een jaar geleden startte het duo met de eerste voorbereidingen voor Kabas en lanceerde het een crowdfundingcampagne die na een paar dagen al 9.000 euro opleverde. “Daarmee konden we een deel van de verbouwingen in het pand financieren”, vertelt Smeets. “De Keizerstraat, vlakbij de Veemarkt in Mechelen, leende zich perfect voor het concept. Het is centraal gelegen in een bruisende omgeving met in de onmiddellijke nabijheid een zeer goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer.”

Bezoekers kunnen dus vanaf nu in Kabas terecht voor allerlei voeding, onderhoudsproducten en gebruiksgoederen, maar dan met de nadruk op een biologische en ecologische inslag. “Het is de bedoeling dat de klanten zelf nemen wat ze nodig hebben om de goederen vervolgens zelf meteen te verpakken. Veel voedingsproducten zitten in dispensers, een soort van kokers waaruit de gekozen hoeveelheid voeding getapt kan worden in een potje of bokaal naar keuze. We willen aantonen dat je simpelweg door inkopen te doen, kunt bijdragen tot een duurzame en ecologische samenleving.”

Herbruikbare bokalen

Dat kan door plastic zakken of tassen links te laten liggen en te kiezen voor bijvoorbeeld herbruikbare bokalen, die in de winkel verkrijgbaar zijn. “Het lijkt niet evident om verse producten zoals kaas zelf te verpakken, maar daarvoor bieden we dan weer vetvrij ecopapier aan. Voor alles is er een oplossing”, meent Smeets.

Openingsweekend

Sofie Smeets en Anneleen De Witte organiseren een openingsweekend om de lancering van Kabas te vieren. Vandaag openen ze voor het eerst de deuren van 10 tot 19u en zaterdag van 9 tot 17u. De winkel heeft ook een Facebookpagina.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio