© rr

Juwelier (50) uit Anselmostraat overmeestert overvaller

Een 39-jarige overvaller zit sinds zaterdag in de cel. Hij sloeg toe bij een juwelier op de Kioskplaats en probeerde vrijdag zijn slag te slaan bij Bijorca in de Anselmostraat. Maar dat was buiten zaakvoerder Didier Verhille gerekend.

Sam Reyntjens

“Ik had de man ’s middags al gezien”, vertelt Didier Verhille (50) enkele dagen na de overval. “Hij kwam wat armbanden passen en vroeg tot wanneer we open waren.” Kort voor sluitingstijd stond de onbekende man plots opnieuw in de zaak. “Ik voelde dat er iets niet in de haak was, maar durfde het hold-upalarm niet induwen omdat het mij geld kost als ik nodeloos de politie oproep.”

Verhille vroeg zijn dochter (17), die ook in de zaak was, goed op te letten. “De man paste enkele armbanden. Plots strekte hij zijn arm uit. Ik dacht dat hij ging schieten en dook weg achter mijn toonbank.”

14de overval in 30 jaar

De man schoot niet, maar spoot wel een busje pepperspray leeg. Van de verwarring maakte hij gebruik om te vluchten met de twee armbanden. “Ik besloot de achtervolging in te zetten. Tegelijkertijd duwde mijn dochter op het alarm”, zegt Verhille. “Ondertussen heb ik wel wat ervaring met overvallen, het was al de veertiende keer in dertig jaar tijd.” Luid roepend achtervolgde hij de overvaller. “Een fietser ging mee in de achtervolging, net als een klant die in haar auto zat. Fijn om te zien dat mensen toch nog helpen.”

De fietser kon de overvaller klemrijden en dat gaf Verhille de kans de man te grijpen. Na een korte schermutseling kon de goudsmid de overvaller in bedwang houden tot de politie ter plaatse was. “Dat duurt op zo’n moment een eeuwigheid.”

De 39-jarige overvaller werd opgepakt en zit nu in de cel. Verhille kwam niet ongeschonden uit de schermutseling. “Mijn duim is gebroken. Als goudsmid is dat een ramp, want nu kan ik vier tot zes weken niet werken.”

Bij de pakken blijven zitten is hij niet van plan. Maar bij de vernieuwing van zijn winkels houdt de juwelier wel rekening met veiligheid. “In oktober beginnen we de verbouwing van onze winkel op de Meirbrug. We gaan via de website horloge.be meer online werken.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio