© Archiefbeeld PH

© rr

© rr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Schepen richt bedrijf op: "Ik wil vrouwen aan een job helpen, meer niet”

De Mechelse schepen Greet Geypen (Open Vld) heeft begin deze maand het dienstenchequebedrijf Carefreehome opgericht. “Maar in tegenstelling tot wat op sociale media wordt beweerd, heb ik geen enkele intentie om ooit in de vastgoedsector actief te worden”, reageert ze.

Sven Van Haezendonck, Kristof Van Rompaey

Carefreehome is een dienstenchequebedrijf voor huishoud- en poetshulp. “Ik ben begin dit jaar veertig geworden. Het was altijd mijn ambitie om een eigen bedrijf te starten. Dit leek mij het ideale moment. Ik ben een feministe en dus wilde ik iets doen om de zelfstandigheid van vrouwen te vergroten. Daarom wil ik vrouwen helpen die moeilijk aan een job geraken”, vertelt de politica.

Momenteel heeft ze voldoende klanten om drie poetshulpen in te zetten. “Een van die vrouwen was al tien jaar aan het solliciteren bij interimkantoren, in de hoop werk te vinden. Zonder succes. Ze is super gemotiveerd om aan de slag te gaan. Het gaat om vrouwen, voornamelijk van allochtone origine, die minder goed Nederlands spreken. We leiden hen zelf op, als eerste opstap naar de arbeidsmarkt”, legt Geypen uit. De aanvraag tot erkenning van Carefreehome loopt nog, maar de oprichting ervan is wel al gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en de website staat online.

"Geen intentie om projecten te ontwikkelen"

De akte in het Staatsblad trok de aandacht van het Mechels online magazine ‘As Gau Paust’. Dat merkte in een van de artikels op dat Greet Geypen met haar BVBA vastgoedactiviteiten kan ontplooien. De blogger stelde zich op Twitter de vraag of dat wel verzoenbaar is met haar mandaat als schepen van Ruimtelijke Ordening en vastgoedbeleid. Dat werd ook opgepikt door sp.a.

“Ik heb geen enkele intentie om met dit bedrijf ooit actief te worden in de vastgoedsector en projecten te ontwikkelen. De regel is gewoon standaard opgenomen, zoals in veel aktes gebeurt. Ik wil vrouwen aan een job helpen, meer niet. Het enige wat er misschien ooit van komt als alles goed draait, is de investering in een kantoor”, legt Geypen uit. Ze haalt ook haar ondernemersfiche uit de kruispuntbank aan, waarin vastgoed niet wordt vermeld als een activiteit.

"Boekhouder wat overijverig geweest"

Twee boekhouders die wij belden, bevestigen dat het om een standaard formulering gaat. “Een die wordt opgenomen in 90 procent van alle aktes. Zolang er geen vastgoed wordt ontwikkeld, is er geen probleem”, zegt een van hen. Met hun naam staan ze liever niet in de krant. Maar moet die regel per definitie in een akte staan? “Nee, maar het gebeurt om achteraf extra kosten te vermijden”, luidt het.

We vroegen Wouter Van Dooren, professor aan het departement politieke wetenschappen van de Universiteit Antwerpen, om een reactie. “Het lijkt mij inderdaad om een standaard verwoording te gaan. Er lijkt mij ook geen onverenigbaarheid te bestaan tussen een activiteit in een dienstenchequebedrijf en haar mandaat als schepen. Dat zou wel zo zijn als ze vastgoed gaat ontwikkelen, maar dat is niet haar intentie begrijp ik”, zegt de hoofddocent.

Marieke Wyckaert is professor aan de KU Leuven en gespecialiseerd in vennootschapsrecht. Zij stelt dat Geypen door de regel in de oprichtingsakte van Carefreehome perfect activiteiten als patrimoniumvennootschap kan opstarten. “Het lijkt mij dat haar boekhouder wat overijverig is geweest. Nu, als je die vennootschap effectief voor deze activiteit wil gebruiken, moet je ze wel eerst nog activeren bij de kruispuntbank. Het is ook mogelijk om deze activiteit te laten schrappen uit de statuten, maar het kost wel wat geld omdat er een notaris en een bedrijfsrevisor voor nodig zijn”, legt de professor uit.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio