© BELGA

Nikiforov verovert gouden medaille op GP Düsseldorf judo

Judoka Toma Nikiforov heeft zondag op de Grand Prix van Düsseldorf de gouden medaille behaald in de categorie tot 100 kilogram.

De 24-jarige Nikiforov (IJF 18) maakte in de finale korte metten met de 21-jarige Japanner Aaron Wolf (IJF 30), die na 35 seconden met ippon zijn meerdere moest erkennen in onze landgenoot.

Op weg naar de finale toonde Nikiforov zich de sterkste in de kamp tegen de Fransman Clément Delvert (IJF 39), die hij versloeg met waza-ari. Vervolgens klopte hij de Georgiër Lasha Taveluri (IJF 51) met ippon, waarna ook de Duitser Karl-Richard Frey (IJF 7) met ippon (golden score) onderuit ging. In de halve finales nam Nikiforov met ippon (Hansuke Make) de scalp van de Rus Kazbek Zankishiev (IJF 97).

Nikiforov wint voor de tweede keer een Grand Prix, in 2014 was hij de beste in Havana. De Europese vicekampioen aasde op revanche nadat hij eerder deze maand op de Grand Slam van Parijs onterecht was uitgesloten wegens een vermeende vuistslag.

“Gouden medaille doet heel veel deugd”

“Ik voelde mij de ganse dag bijzonder goed en heb alle kampen heel gecontroleerd afgewerkt”, zei hij. “Op geen enkel moment heb ik getracht iets te forceren. De finale tegen de Japanner Wolf verliep wel anders dan ik verwacht had. Ik had geenszins een vroege aanval gepland. Maar toen na 35 seconden de kans zich voordeed, heb ik ze met volle overtuiging gegrepen.”Uit de vroege uitschakeling op de Grand Slam van Parijs eerder deze maand had hij wel zijn lessen getrokken. “Verschillende scheidsrechters hadden mij na Parijs de raad gegeven minder agressief te kampen. Dat had ik mij vooraf goed in het hoofd geprent en vandaag heb ik dat ook zo uitgevoerd. Zelfs tegen de Duitser Frey, die toch de volle zaal achter zich had, ben ik kalm en doordacht blijven kampen.”

Voor Nikiforov zijn de mislukte Olympische Spelen van Rio de Janeiro nu definitief verleden tijd. “Vanaf nu heb ik nog maar één doel voor ogen als ik aan een toernooi begin: de finale halen. En als je dan goud verovert, is dat heel mooi meegenomen. Deze medaille doet in ieder geval heel veel deugd omdat het toch al van november 2015 geleden is dat ik nog eens het podium van een World Tour-toernooi haalde. Mijn volgende wedstrijd wordt de Grand Slam van Bakoe binnen twee weken en daarna begint de laatste voorbereiding op het EK in Warschau.”

Meer sportnieuws