© BELGA

“N-VA blinkt uit in hypocrisie”

“N-VA blinkt deze week uit in hypocrisie. De afgelopen jaren hebben ze geen prioriteit gemaakt van discriminatiebestrijding, ook al leveren ze de Vlaamse minister en de federale staatssecretaris voor Gelijke Kansen. Maar ze staan wel op de eerste rij om te schieten op één van de toonaangevende instituten die discriminatie helpt bestrijden in onze samenleving.” Dat stelt Groen zondag.

Ook op de tweede dag van het weekend gaat een N-VA-minister in de clinch met Unia, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen. In De Zondag zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans dat Unia “niet neutraal en niet objectief” is en maar één doelgroep verdedigt, de “mensen van allochtone origine”. Kersvers staatssecretaris Zuhal Demir zegt dan weer dat Unia geen centrum van gelijke kansen, maar van polarisering is.

Twintig dagen

Groen noemt die aanvallen ongepast. “Zuhal Demir had zich beter gehouden aan haar belofte om zich eerst twintig dagen in te werken. Dan zou ze merken dat Unia een cruciale partner is in de strijd tegen discriminatie, die verzoenend te werk gaat en voor veel mensen al het verschil gemaakt heeft”, zegt Kamerlid Evita Willaert. “De discriminatieproblematiek leent zich niet tot dergelijke losse flodders.”

Vlaams parlementslid Imade Annouri stelt dat Homans ofwel haar dossiers niet kent ofwel informatie bewust verdraait. “Haar bewering dat Unia bepaalde cijfers niet publiceert over hoe migrantenouders tegenover relaties staan, klopt gewoonweg niet. De cijfers zijn wél gepubliceerd en tonen bovendien andere cijfers dan degene waar minister Homans mee uitpakt.”

Nu in het nieuws