© BELGA

Unia weerlegt kritiek Homans dat instelling “niet neutraal en niet objectief is”

Unia vraagt snel overleg met Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA). Die had in een interview met De Zondag uitgehaald naar het vroegere gelijkekansencentrum en het “niet neutraal en niet objectief” genoemd. Unia weerlegt die kritiek.

Ook op de tweede dag van het weekend gaat een N-VA-minister in de clinch met Unia, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen. In De Zondag zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Liesbeth Homans dat Unia is en maar één doelgroep verdedigt, de “mensen van allochtone origine”.

Homans “stelt zich serieuze vragen bij de werking van Unia”, waarbij ze verwijst naar het voorstel voor het openstellen van vacatures voor één doelgroep. “Pure discriminatie”, klinkt het.

“Homans lijkt blind voor diverse werking”

Unia kan leven met kritiek, maar “graag op basis van feiten”. “Minister Homans lijkt blind voor de diverse werking van Unia”, zegt Unia-directeur Els Keytsman zondag in een persbericht. Haar instelling is er voor elke burger, stelt ze. “We vinden het oprecht jammer en verontrustend dat minister Homans en staatssecretaris Demir (die zaterdag uithaalde in de krant en zondag in De Zevende Dag kritiek uitte) dit niet opmerken”, zegt Keytsman.

Wat Homans en Demir zeggen, geeft een vertekend beeld van de werking, klinkt het. Unia zoekt “naar de grootste gemene deler tussen mensen ongeacht hun afkomst, handicap, seksuele oriëntatie enzovoort”, vervolgt de directeur. “De antiracismewet en de antidiscriminatiewet vormen de toetssteen voor Unia. Voor ons tellen feiten en die spreken voor zich.”

Unia is ook “verbaasd” over “foute informatie” in het kranteninterview. “Wat ze beweert over het bewust achterhouden van informatie is onjuist en ze citeert ook fout een studie.”

Unia nodigt Homans en Demir uit voor een gesprek.

Nu in het nieuws