© Luc Daelemans

Homans haalt uit: “Unia verdedigt alleen mensen van allochtone origine”

“Niet neutraal, niet objectief, ze verdedigt maar één doelgroep.” Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft geen goed woord over voor Unia, het vroegere Gelijkekansencentrum. Homans, die op Vlaams niveau bevoegd is voor Gelijke Kansen, is de tweede top-N-VA’er die de werking van Unia in vraag stelde. Eerder deed ook de gloednieuw staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir dat al.

lej

Zaterdag nog stelde de nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir Unia in vraag. Zo vroeg Demir zich af “of Unia nog wel doet waarvoor het is opgericht”. “Mensen begrijpen niet waarom Unia bijvoorbeeld zo obsessioneel met de zwartepietendiscussie bezig is, terwijl de echte problemen blijven liggen”, klonk het toen.

Nog geen dag later doet haar partijgenoot en Vlaams minister, Liesbeth Homans, die aanval nog eens over. In een interview met De Zondag haalt Homans fel uit naar Unia. “Ik stel me serieuze vragen bij de werking van Unia”, zegt Homans. “ “Exclusief vacatures openstellen voor één doelgroep dat is pure discriminatie.”

Intern onderzoek

Homans wil maatregelen nemen, zegt ze. Ze wil een intern onderzoek laten uitvoeren naar het vroegere Gelijkekansencentrum. Ze verwijst daarvoor naar de heisa rond de veroordeling van een betoger die anti-joodse slogans riep tijdens een betoging. Uit interne mail van Unia bleek toen dat een van hun juristen zich ernstige vragen stelde bij die veroordeling. “Kromspraak in plaats van rechtspraak”, stond er te lezen.

© Luc Daelemans

Toen Joods Actueel de mail naar buiten bracht, reageerde Homans al fors. Ze eiste toen al een doorlichting van Unia. In De Zondag gaat ze nog een stapje verder. “Unia is een overheidsinstelling die de belangen van elke burger zou moeten verdedigen. Ze krijgt hiervoor 7,7 miljoen euro van de Vlaamse en de federale overheid. Maar ik stel vast dat ze die opdracht niet uitvoert. Unia is niet neutraal, niet objectief. Ze verdedigt maar één doelgroep.”

“Centrum voor klagende allochtonen”

Die doelgroep zijn de mensen van allochtone origine, aldus Homans. “Als een blonde vrouw met blauwe ogen wordt uitgescholden voor nazihoer en klacht indient, is de kans dat zij gehoord wordt, nihil. Als een vrouw met een hoofddoek klacht indient omdat ze uitgescholden wordt, is de kans honderd procent.”

“Een ander voorbeeld: Unia heeft onderzocht of ouders het zouden appreciëren mocht hun kind trouwen met iemand met een andere huidskleur. Wat publiceren ze? Dat de meerderheid van de autochtone ouders dat niet graag zou hebben. Wat publiceren ze niet? Dat een nog grotere meerderheid van de allochtone ouders dat niet graag zou hebben. Opnieuw: Unia neemt het op voor één groep.”

“Ofwel sta je als centrum open voor iedereen die klachten heeft over discriminatie, ofwel ben je een centrum voor klagende allochtonen.”