© BELGA

Brussel schrijft straks boetes maar zal ze pas twee maanden later innen

De soap rond de geluidsnormen boven Brussel blijft maar aanslepen. De Brusselse regering laat dinsdagavond in een persbericht weten dat het vanaf middernacht dan wel boetes zal uitschrijven, maar gedurende twee maanden niet zal innen. Die beslissing komt er na alweer een zeer bewogen dag. Vanmiddag raakte bekend dat Ryanair alle vluchten die voor 7 uur ’s ochtends gepland staan pas na 7 uur zal laten vertrekken, om boetes te vermijden.

adm

Wie woensdag met Ryanair voor 7 uur ’s ochtends vliegt kan ietsjes langer uitslapen. De Lagekostenmaatschappij heeft alle vluchten voor 7 uur verlaat om boetes te ontlopen.

Ze doen dit nu het Vlaams belangenconflict - dat de nieuwe strengere geluidsnormen boven Brussel tijdelijk naar de koelkast zou verplaatsen - niet rechtsgeldig is. Hierdoor gelden vanaf middernacht de strengere geluidsnormen en zullen er ook boetes uitgeschreven worden. Om die te ontlopen, heeft Ryanair nu alle vluchten verlaat.

Ryanair heeft daarvoor nieuwe slots gekregen, zo is uit goede bron vernomen. De Ieren hadden nog tot 25 maart vluchten gepland die voor 7 uur ’s ochtends vertrekken - die zijn nu allen verlaat. Vanaf 26 maart treedt de zomerdienst in werking en dan vertrekken de vluchten van Ryanair sowieso pas vanaf of na 7 uur vanop Brussels Airport .

“Kafkaiaans”

TUI - het vroegere Jetairfly - blijft wel tussen 6 en 7 vliegen, aldus luchtvaartspecialist Luk De Wilde aan deredactie.be. Dit omdat de maatschappij een aantal historische aankomstslots heeft in tal van luchthavens. Daarvan afwijken is onbegonnen werk en onbetaalbaar.

“Mijn contacten bij TUI vertellen me dat de luchtvaartmaatschappij geen plan B heeft. Ze noemen de situatie kafkaiaans en weten niet hoe ze ermee moeten omgaan.”

“Atoombom”

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was niet opgezet met de actie van de Brusselse regering en had het dinsdagavond het over een “institutionele atoombom”. Premier Charles Michel heeft intussen voor donderdagochtend om 8 uur een nieuw Overlegcomité geagendeerd tussen de verschillende regeringen. Daarop heeft de Brusselse regering beslist om toch boetes te zullen uitschrijven, maar de inning ervan voorlopig twee maanden uit te stellen.