AZ Sint-Maarten pakt Q-award voor kwaliteit

Dominique Vandijck van Zorgnet-Icuro kwam de Q-award-ster aan de medewerkers van AZ Sint-Maarten overhandigen. Foto: Leo De Nijn

AZ Sint-Maarten pakt Q-award voor kwaliteit

Print
Duffel / Mechelen - Het AZ Sint-Maarten met campussen in Mechelen en Duffel mag kwaliteitszorg hoog in haar vaandel dragen. Het kreeg de Q-award – een heuse ster - van Zorgnet-Icuro, het netwerk dat zorgorganisaties groepeert in de social profit in Vlaanderen.

Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro organiseert elk jaar een kwaliteitscongres waarop telkens een ‘kwaliteitswedstrijd’ wordt uitgeschreven. Ziekenhuizen zetten er hun beste projecten in de kijker aan de hand van een poster. Een jury van experten boog zich over 31 inzendingen.

Het AZ Sint-Maarten pakte nu de juryprijs met het ‘K-coaching’ project. “Het opzet van dit project is om zorgkwaliteit en patiëntenveiligheid continu te blijven verbeteren. Zeker na het behalen van het NIAZ-kwaliteitslabel willen ze de aandacht voor kwaliteit levendig houden binnen de organisatie. Hiervoor hebben ze drie kwaliteitscoaches ingezet, die elk een 20-tal diensten onder de vleugels nemen en coachen. De begeleiding is zeer divers zoals het opzetten van patiënttevredenheidsenquêtes, uitvoeren van steekproeven, uniformiseren van werkafspraken, enz.”, zegt Dominique Vandijck, directeur kwaliteit Zorgnet-Icuro. Die kwam de begeerde Q-award en bijhorende cadeaubon in het AZ zelf overhandigen.

"Kwaliteit zit in ons DNA"

Het AZ Sint-Maarten stak er dit jaar met kop en schouders boven uit. “Het werken aan kwaliteit is nooit af. Dat maakt dat je continu inspanningen moet blijven doen om medewerkers sterk betrokken te houden in heel het kwaliteitsverhaal. Ze tonen met hun K-coaching aan dat de voeling met de praktijk, dicht bij medewerkers en patiënten, héél sterk aanwezig is. Dat heeft de jury weten te charmeren. Het moeten niet altijd de grote bekende ziekenhuizen zijn die met deze prijs gaan lopen”, vertelt Vandijck.

Jan Ennekens, algemeen directeur AZ Sint-Maarten, was bijzonder tevreden. “Kwaliteit zit in ons DNA. De kwaliteitscoaches begeleiden niet alleen het zorgdepartement, maar ook niet-zorgdiensten zoals het onthaal, de schoonmaakdienst, technische dienst, want ook zij dragen indirect bij tot de veiligheid en het welbevinden van de patiënt”, zegt de directeur.

Ster in nieuw ziekenhuis

“Er is nood aan een goede opvolging op de werkvloer. Een stukje controle ook, dat hoort erbij. Het is goed dat onze K-coach af en toe een steekproef doet op bijvoorbeeld handhygiëne. Ook leren van wat op andere afdelingen werkt, is interessant. Knelpunten die op meerdere afdelingen leven, kunnen dan ziekenhuisbreed aangepakt worden”, geeft Evy De Groof, adjunct-hoofdverpleegkundige AZ Sint-Maarten nog mee.

En de ster…die krijgt in het najaar 2018 een plaats in het nieuwe ziekenhuis aan de R6. “We zitten op timing. We zijn gestart in 2013 en zitten nog altijd op schema”, zegt Nico Germyn, directeur planning en ontwikkeling AZ Sint-Maarten. “We voorzien dat het nieuwe ziekenhuis tegen de herfst van 2018 volledig operationeel zal zijn.”

 

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio