Halfnaakte vrouwen tegen Trump: protesten in Brussel tijdens bezoek van vicepresident Mike Pence

Een honderdtal betogers troepten maandagochtend om half tien samen op het Schumanplein om hun zeg te kunnen doen over het Amerikaanse beleid van president Trump. Dat deden ze naar aanleiding van de komst van Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Twee halfnaakte vrouwen van Femen riepen hun boodschap om ter luidst: “Grijp patriarchie bij de ballen” en “Hou Pence uit de broek” riepen ze.

Het duurde niet lang of de hele groep betogers scandeerden mee met de twee leden van Femen Frankrijk. Tracy Starr, een Amerikaanse die in Brussel woont, wilde haar tegenkanting tegen het beleid van Trump uiten: “De macht zou moeten aangewend worden om het goede te doen, niet voor diabolische zaken. Dit beleid is tegen de inclusie, de vrouwen, de homoseksuelen, het leefmilieu, enzovoort. Alles wat volgens mij een beschaafde staat uitmaakt.” Ook de demonstranten wilden hun steun betuigen aan de LGBT-beweging en lieten verschillende vlaggen zien.

Vluchtelingeproblematiek

Ook Amnesty International kwam met een duidelijke boodschap en hun sympathisanten wilden de aandacht vestigen op het vraagstuk van de vluchtelingen. “Het onthaal van vluchtelingen was al extreem moeilijk”, zei Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige vleugel. “Er komen erg weinig vluchtelingen spontaan in de Verenigde Staten toe.” De meesten verblijven in buurlanden van Syrië en worden naar andere landen gedirigeerd onder toezicht van HCR, het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties.

“Dat vergt tussen 18 en 24 maanden voor een dossier wordt onderzocht. Het inreisverbod voor die zeven landen (Iran, Irak, Syrië, Libië, Somalië, Soedan en Jemen) is een ideologische maaatregel gericht aan de publieke opinie”, aldus Hensmans. “Ook al is de maatregel door de rechtbanken geblokkeerd, toch vrezen we een nieuw uitvoerend besluit. We beschikken over informatie die aantoont dat de moslims vandaag erg angstig zijn. Velen durven niet langer de luchthavens opzoeken. De controles zijn veel omvattender dan voorheen.”

Klimaatontkenning

Filmregisseur Nic Balthazar voegde zich ook bij de groep. Hij vond het belangrijk dat een breed scala vertegenwoordigd was in Brussel, al had hij op een grotere opkomst gehoopt, op een moment dat voor de eerste keer een vertegenwoordiger van “het meest afschuwelijke regime” dat in de VS aan de macht is gekomen naar Brussel komt. Hij noemde Trump het gezicht van klimaatontkenning, homohaat, vrouwenhaat, algemeen egoïsme en onverdraagzaamheid. Het ergste, vindt Balthazar, is het compleet wegwuiven van het klimaatprobleem. “Al de rest is minstens even erg.”

Minimumloon

Ook enkele manifestanten van de extreemlinkse partij PVDA tekenden present. “Pence is een man die steeds gevochten heeft tegen sociale hervormingen in de VS, die de sociale bijstand wil terugschroeven. Hij stemde tegen een minimumloon van 7 dollar per uur”, zei Tibor Van Cutsem, lid van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA. “Als Charles Michel ‘very happy’ is om Mike Pence te onmoeten, versterkt dit mijn impressie dat onze regering niet sterk vasthoudt aan haar principes.”

(belga, mrra)

Vastgoed

Jobs in de regio