© EPA

Infrabel mag plaats van ontspoorde trein betreden

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft omstreeks 16.15 uur van het parket de toelating gekregen om de plaats waar zaterdag een trein ontspoorde te betreden. Dat meldt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit.

“Onze mensen kunnen nu precies vaststellen welke schade er is aangericht aan de sporen en de seinen.” Zondagnamiddag is ook de kraan ter plaatse gekomen die de gekantelde wagon moet takelen. “Die kraan moet eerst nog gemonteerd worden, maar met die voorbereidende werken is alvast begonnen.” In de vooravond komen Infrabel en NMBS nog met een gezamenlijk persbericht over de dienstverlening van maandag/morgen.

Petit verwacht dat de takelwerken in de nacht van zondag op maandag en op maandag uitgevoerd kunnen worden. “Voor middernacht beginnen we niet met die takelwerken. Eerst zal het gekantelde rijtuig weggehaald moeten worden. Daarna zullen ook de twee ontspoorde rijtuigen opgetild worden en met behulp van een hersporingstrein gesleept worden.”

Om de takelwerken mogelijk te maken, werd eerder al naast de spoorwegberm een tijdelijke weg aangelegd. De grond is daar gestabiliseerd en er zijn metalen platen opgelegd om de 118 ton zware kraan te kunnen plaatsen.

Zondagmiddag kon nog een extra spoor worden vrijgemaakt, maar de aangepaste dienstregeling blijft zondag nog de hele dag van kracht in Leuven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER