© Ivan Put

© Ivan Put

© BELGA

© Frederik Vranken (Twitter)

© liv

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Overleden persoon zat vermoedelijk toch op ontspoorde trein in Leuven

Nabij het station van Leuven is een trein ontspoord die richting De Panne reed. Daarbij is één dode gevallen. 27 mensen raakten gewond. Het ongeval werd dan toch niet veroorzaakt door een persoon die op de sporen liep, zoals eerder werd verondersteld. Het dodelijke slachtoffer was een treinreiziger, zo blijkt uit de eerste bevindingen. Sinds vanavond kan het treinverkeer weer over één spoor.

Het ongeval gebeurde zaterdag omstreeks 13.13 uur. De trein met nummer 3636 die onderweg was van Leuven naar De Panne, reed om 13.09 uur het station van Leuven uit en ontspoorde enkele honderden meters verder “omwille van een nog te bepalen reden”. Eén van de wagons ligt op zijn zij kant. Er zaten een honderdtal reizigers op de trein.

Toch geen spoorloper

Eén persoon heeft het ongeval niet overleefd, bevestigt Leuvens burgemeester Louis Tobback. De persoon die om het leven kwam, was geen spoorloper, zoals eerst werd vermoed. Onderzoek van het parket wees uit dat de 21-jarige jongeman uit Waals-Brabant die om het leven kwam, wel degelijk op de trein zat.

Er zijn ook 27 gewonden gevallen, waarvan drie zwaargewonden. Veertien mensen zijn overgebracht naar het UZ Gasthuisberg en het Heilig Hartziekenhuis. 57 mensen inzittenden bleven ongedeerd.

Premier Michel

Premier Charles Michel heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de plaats van de ramp. De premier laat in een tweet zaterdag ook weten dat hij zijn medeleven betuigt met de slachtoffers en familieleden van het treinongeval. “Dank aan de hulpdiensten voor snelle interventie”.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Onze gedachten gaan uit naar slachtoffers en familieleden van het treinongeval in Leuven”, tweet ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© BELGA

Grote schade

Al het treinverkeer was urenlang onderbroken tussen Brussel-Noord en Luik (L36 en L36N), net zoals ook in het station Leuven, met uitzondering van de treinen tussen Ottignies en Leuven (L139). De schade is aanzienlijk en het kan nog wel even duren eer alles hersteld is. Of dat tegen maandag het geval zal zijn, is niet duidelijk. Zaterdagavond kon het treinverkeer wel al over één spoor, maar de hinder is daarmee nog lang niet van de baan.

“De schade is vooral groot aan de spoorinfrastructuur. De bovenleidingen zullen nog een hele tijd niet functioneren”, stelt Petit. “Leuven is een belangrijk knooppunt voor het treinverkeer. Het belangrijkste gevolg is dat Brussels Airport onbereikbaar is vanuit de hoofdstad van Vlaams-Brabant. Er worden bussen ingezet naar Mechelen. Van daaruit kunnen mensen op de luchthaven in Zaventem geraken.”

Er werden drie onderzoeken gestart naar de precieze omstandigheden van het ongeval. Die gebeuren door het parket van Leuven, Infrabel en de FOD Mobiliteit. Over het dodelijk slachtoffer is nog niets bekend. De onderzoekers gaan uit van drie hypothesen: mogelijk was de persoon een spoorloper of ging het om een ongeval, maar ook een wanhoopsdaad wordt niet uitgesloten.