Hier kopen bekende muzikanten hun drumstel

Foto: Joren De Weerdt

Hier kopen bekende muzikanten hun drumstel

Wuustwezel - Raymond van het Groenewoud, Selah Sue, Brahim, Cleymans & Van Geel, Meuris: hun muziek zou anders klinken zonder de Lignum Drums die Gert Breugelmans thuis in Wuustwezel bouwt. Van omgezaagde boom tot afgewerkt drumstel, Gert heeft het volledige proces in handen.

Gert maakt zijn Lignum Drums van Europees, Vlaams en meestal Kempens hout. De tijd dat Gert volledige drumsets uit exotische houtsoorten zoals palissander bouwde, is achter de rug. “Dat is door de verstrengde wetgeving tot een minimum herleid. Niet meer dan terecht, natuurlijk. Ik verkies voortaan inheems hout. Maar ik ben ervan overtuigd dat alle klanken die een drummer zich kan wensen, geproduceerd kunnen worden door drums die gemaakt zijn van Europees loofhout. Bovendien is het heel plezant dat ik drums kan bouwen met berkenhout uit mijn eigen dorp.”     

Ongeveer elke Vlaamse drummer met naam en faam staat op Gerts website vermeld als Lignum-klant, van Bram Raeymaekers (Brahim) over Dirk Loots (Arsenal) tot Stéphane Galland (Aka Moon). En er komen ook buitenlandse fans bij. “Saxofonist Frank Deruytter vroeg of ik een week een kit kon leveren voor zijn kwartet. Zijn drummer is Peter Erskine (mede-oprichter van de legendarische fusionband Weather Report, red.). Hij heeft met een Lignum vier optredens gespeeld, een workshop gegeven en deze cd opgenomen.” Trots toont Gert Moon of Ensor, met ‘special thanks to Lignum Drums’ in de binnenhoes gedrukt en gehandtekend door Erskine.

Ook het oranje drumstel in de showroom van Gert werd al bespeeld door bekende jazzmuzikanten. “Al Foster, Nasheet Waits, Dave King, onlangs nog Bill Stewart… Vijf jaar heb ik het heen en weer gesleurd naar jazzclub De Singer in Rijkevorsel tot het op een gegeven moment wat te veel voor me werd. ‘Maak maar een prijs voor een drumkit’, kreeg ik onmiddellijk te horen. Het doet deugd als muzikanten en muziekliefhebbers je werk waarderen.”

    

DOEN!