Organisatie draait compleet in de soep, komt er wel een songfestival?

Jamala, die Oekraïne vorige jaar de overwinning bezorgde. Foto: AFP

Organisatie draait compleet in de soep, komt er wel een songfestival?

Print

Komt er dit jaar nog een Eurovisiesongfestival? Amper drie maanden voor de finale in de Oekraïense hoofdstad Kiev is het gros van de organisatie achter de show opgestapt.

Een team van 21 mensen van de openbare omroep moest dit jaar het Songfestival in goede banen leiden. Maar onder aanvoering van de twee belangrijkste producenten hebben zij er de brui aan gegeven, omdat de situatie “onleefbaar” was geworden.

“Sinds er in december een nieuwe baas werd aangesteld, zijn we beroofd van onze bevoegdheden”, schrijft het team in een open brief. “De organisatie ligt nu al twee maanden stil. Deze wedstrijd is niet alleen een deel van ons werk, maar ook van ons leven geworden. Maar hier stopt het.”

De European Broadcasting Union, dat het Eurovisiesongfestival oprichtte, heeft het nieuws intussen bevestigd, maar wil niet reageren op de oorzaken van het ontslag. “We hebben de Oekraïense openbare omroep gevraagd om ondanks de personeelswissel vast te houden aan het tijdschema van de organisatie van het Songfestival”, klinkt het daar.

De organisatie van de liedjeswedstrijd in Kiev verloopt al langer moeizaam. Eerst sleepte de beslissing over de stad waar de finale zou plaatsvinden weken aan, daarna zou de ticketverkoop niet volgens het boekje verlopen zijn. Ook kwam er kritiek op de regering: die trok 15 miljoen euro uit voor de organisatie, terwijl er in het oosten van het land een burgeroorlog woedt. Het blijft dus afwachten of de finale op 13 mei tout court kan doorgaan. Voor ons land neemt dit jaar de Waalse zangeres Blanche deel.

MEEST RECENT