Deurganckdok de klok rond open om meer vrachtwagens uit de spits te halen

Foto: Pol De Wilde - VUM

Deurganckdok de klok rond open om meer vrachtwagens uit de spits te halen

Print

Over een maand kunnen vrachtwagens in de Waaslandhaven op weekdagen ook ‘s nachts containers laden en lossen aan het Deurganckdok. Dat meldt het Havenbedrijf Antwerpen. Op die manier willen de operatoren de flow op de terminal zelf verbeteren, maar ook het regionale wegennet tijdens de piekuren ontlasten.

DP World Antwerp Gateway (kaai 1700) en MSC PSA European Terminal (MPET, kaai 174) zijn momenteel elke dag open van respectievelijk 5.00 uur en 5.30 uur, beide tot 21.30 uur. DP World ontvangt dagelijks zo’n 1.700 trucks, MPET zo’n 2.600. De behandeling begint te lopen vanaf 11.00 uur, kent een piek om 17.00 uur en na 19.00 uur neemt het aantal trucks af.

Vanaf 20 maart zullen de terminals non-stop geopend zijn, van het openingsuur op maandag tot zaterdagochtend 5.30 uur. “Door de openingsuren te verruimen willen de containerterminals een betere dienstverlening aanbieden aan hun klanten. Het initiatief kan een belangrijke bijdrage leveren voor de verbetering van de mobiliteit in en rond Antwerpen. Wanneer meer trucks ‘s nachts zullen rijden, wordt het verkeer overdag immers ontlast”, zegt het Havenbedrijf.

Iedereen mee op kar

Deurganckdok de klok rond open om meer vrachtwagens uit de spits te halen
Deurganckdok Foto: Frederik Beyens

Het initiatief voor de ruimere openingsuren komt volgens de havenbeheersinstantie van de terminaloperatoren, samen met MSC, en wordt gedragen en ondersteund binnen de ruime havengemeenschap. Het Havenbedrijf benadrukt evenwel dat iedereen mee op de kar moet springen. “De steun van de logistieke sector, door bijvoorbeeld de openingsuren van magazijnen zowel binnen als buiten de haven te verruimen, en de verladers, is cruciaal. Er wordt ook gekeken naar de rederijen voor meer flexibiliteit.”

Hoewel de douane haar openingsuren al een hele tijd geleden verruimde, zijn zij voorlopig nog niet non-stop aanwezig. Het Havenbedrijf roept bedrijven dan ook op om formaliteiten op voorhand te regelen.