© Marieke Mertens

Vis-Pop houdt na 10 jaar op te bestaan

De vier vrienden die in Mechelen jaarlijks Vis-Pop organiseren, kondigen geheel onverwacht aan dat ze ermee stoppen. Na tien edities van het gratis zomerfestival en ruim 75.000 euro aan schenkingen willen ze zich wel blijven inzetten voor het goede doel.

Sven Van Haezendonck

Het is een mooi verhaal dat Jan Campi, Bart Stiers, Erik Daems en Kris Van Eeckhout hebben geschreven. Als onafscheidelijke kameraden én trotse Mechelaars beslisten ze om een festivalletje te organiseren op de Vismarkt. Opbrengsten uit de verkoop van drank en eten ging integraal naar goede doelen. “Dat was toen een gok. De eerste editie kwamen er misschien een kleine duizend mensen op af”, zegt medeorganisator Jan Campi van de vzw Arm-Band.

"Nooit de ambitie om veel groter te worden"

Maar in hun enthousiasme kregen ze jeugdig en minder jeugdig Mechelen elk jaar meer mee. “Tot meer dan 5.000 bezoekers tijdens onze tiende verjaardag. Wij hadden nooit de ambitie om veel groter te worden. De logistiek met de op- en afbouw begon zwaar te wegen”, vertelt Campi. Het voelt aan als een abrupt einde. “Toch hadden we tien jaar altijd als streefdoel. Wij willen graag eindigen op een hoogtepunt. Ook al hebben wij na het succes in 2016 even getwijfeld”, geeft Jan Campi aan.

Voor heel wat Mechelse verenigingen was het vrijwillige engagement van de vier heren alleszins mooi meegenomen. De recent bestolen vzw De Lage Drempel, het hartverwarmende project van Prinses of cultuurhuizen De Maan en Nona bijvoorbeeld. Allemaal kregen ze in die tien jaar centen dankzij de organisatie van Vis-Pop. “En we verdwijnen zeker niet van de radar. Wij willen mee onze schouders blijven zetten onder projecten voor het goede doel. Mogelijk maken we daar deze week nog meer over bekend”, zegt Campi nog.

"Ze blijven meewerken aan De Zomer is van Mechelen"

Met plezier blikken ze terug op wat voorbij is. Met hun gratis festival wisten de vrienden het publiek telkens te verrassen met een mooie affiche. Zo haalden ze Belgische en internationale bands naar Mechelen. Onder andere Sweet Coffee, Buscemi, Filip Kowlier, Vive la Fête en Compact Disk Dummies passeerden de revue. “We gaan Vis-Pop zeker missen, maar de initiatiefnemers blijven meewerken aan De Zomer is van Mechelen en dat is een goede zaak. Dankzij Vis-Pop heeft Mechelen leren feesten voor het goede doel. Dat verdient een dikke merci”, reageert voorzitter Kristof Calvo (Groen) van mmMechelen Feest.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio