KAART. Immens netwerk in Vlaanderen: deze fietsostrades komen eraan

Foto: rr, provincie Antwerpen

KAART. Immens netwerk in Vlaanderen: deze fietsostrades komen eraan

Print

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) kondigt grote investeringen aan in nieuwe fietsinfrastructuur. “Het investeringsbudget voor de fiets ligt dit jaar 25% hoger dan in 2015”, zegt Weyts. “We gaan tot het einde van de regeerperiode in 2019 nog 300 miljoen euro extra in fietspaden investeren.”

De focus ligt op tachtig nieuwe fietssnelwegen – of delen daarvan – en het wegwerken van ‘missing links’, zodat fietspaden ook naast, boven of onder autowegen doorlopen. Over enkele jaren worden alle Vlaamse steden zo met elkaar verbonden in een netwerk van 2.400 kilometer. Zo zal de fietsostrade van Antwerpen naar Mechelen worden doorgetrokken tot Brussel en wordt een ontbrekend stuk tussen Antwerpen en Gent weggewerkt.

De langste fietssnelweg wordt die tussen Antwerpen en Hasselt langs het Albertkanaal (de F5), goed voor 79 kilometer. De F73 (Maasmechelen-Bree-Lommel-Mol) staat op de tweede plaats met 72 kilometer. Antwerpen-Gent (de F4) wordt de vierde langste fietsostrade met 55 kilometer.

De website fietssnelwegen.be toont een ambitieus toekomstbeeld van het Vlaamse netwerk aan fietssnelwegen.


MEEST RECENT