© Kris Hossey, GvA

© GVA

© GVA

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

UITGETEST. Zo ziet een waarschuwing voor de lage-emissiezone eruit

Als je met een BMW uit 1971 de lage-emissiezone in Antwerpen binnenrijdt, hoe lang duurt het dan vooraleer je een waarschuwing in de bus krijgt? Dat was de opzet van de test van Gazet van Antwerpen. Het resultaat: bijna twee weken.

JaTi

Op woensdag 1 februari reden we met Bob z’n BMW, zonder enige euronorm, via het Eilandje Antwerpen binnen. We reden naar de Italiëlei, via de Kasteelpleinstraat naar het Zuid en na wat omzwervingen weer de stad uit.

Afgelopen maandag (13 februari) viel bij Bob een brief van de stad in de bus. “Uw voertuig met nummerplaat … reed op 1 februari 2017 in de lage-emissiezone (LEZ) ter hoogte van de Desguinlei”, staat er te lezen. “Na controle blijkt dat uw voertuig niet in orde is om in de lage-emissiezone te rijden.”

Er staat wel duidelijk in de brief dat het gaat om een waarschuwing. “U moet deze keer geen boete betalen. Wanneer u met dit voertuig na 28 februari 2017 nog in de lage-emissiezone rondrijdt, krijgt u wél een geldboete van 125 euro.”

De BMW van Bob werd dus op woensdag 1 februari door een camera met automatische nummerplaatherkenning geregistreerd. Zes dagen later, op dinsdag 7 februari, werd de brief opgemaakt. Op maandag 13 februari werd de brief gepost in Bob z’n bus.

MEER OVER Lage-emissiezone Antwerpen